Home » Natură » Oceanele, puse în pericol de plasticul ”biodegradabil”

Oceanele, puse în pericol de plasticul ”biodegradabil”

Oceanele, puse în pericol de plasticul ”biodegradabil”
Publicat: 29.05.2016
Semnal de alarmă tras de Organizaţia Naţiunilor Unite: plasticul biodegradabil pune în pericol oceanele.

Asta pentru că produsele respective nu sunt aproape deloc prietenoase cu mediul înconjurător, aşa cum ar trebui.

Cercetătorii avertizează că până în anul 2050, oceanele planetei vor conţine mai mult plastic decât peşti. Raportul emis de ONU tinde să le dea apă la moară celor care susţin această teorie.

De ceva vreme, pungile tradiţionale de plastic au fost înlocuite, inclusiv în România, cu cele din plastic biodegradabil, o alternativă mai „eco”, susţin creatorii acestei tehnologii.

Problema e că plasticul botezat „biodegradabil” nu e chiar atât de prietenos cu natura cum se credea. În mod normal, el ar trebui să se degradeze rapid în ocean, pentru a nu fi un pericol pentru creaturile marine. În realitate, însă, plasticul biodegradabil aproape că nu e biodegradabil deloc, deplânge ONU într-un raport de 179 de pagini.

În mediul industrial controlat, pungile şi bidoanele din acest material se degradează uşor. În mediul natural, însă, nu se întâmplă la fel, pentru că au nevoie de o temperatură de 50 de grade Celsius pentru a se distruge, iar această temperatură nu se întâlneşte în oceane, potrivit experţilor Naţiunilor Unite.

În plus, aceste pungi de plastic biodegradabil nu plutesc pe apă, ci se scufundă, deci în nici un caz nu vor fi expuse la razele ultraviolete.

Intenţia producătorilor de pungi biodegradabile este bună, dar incorect pusă în practică, spune un expert ONU pentru The Guardian, citat de Huffington Post.

Organizaţia spune că responsabilitatea nu le aparţine doar producătorilor de plastic, ci şi consumatorilor, clienţilor marilor magazine, care ar trebui în opinia experţilor ONU să folosească mai responsabil aceşti agenţi poluanţi. Iar aici, un rol important îl au sistemele de colectare selectivă a deşeurilor.

ONU estimează că producţia globală de plastic a crescut cu patru procente din 2013 până în 2014.

Statistici ale Forumului Economic Mondial arată că în oceanele planetei se deversează în medie echivalentul unui camion de gunoi pe minut.

Sursa: RFI

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase