Home » Natură » Momentul în care un aisberg de peste 6 kilometri lungime se rupe din gheţarul Helheim, înregistrat de camerele video

Momentul în care un aisberg de peste 6 kilometri lungime se rupe din gheţarul Helheim, înregistrat de camerele video

Publicat: 12.07.2018
Momentul în care un aisberg de peste şase kilometri lungime s-a rupt din gheţarul Heilheim a fost înregistrat. Helheim a fost descoperit în 1999 şi este considerat unul dintre cei mai rapizi gheţari din apropierea calotei glaciare a Groenlandei.

În videoclip poate fi observat momentul în care nivelul apei creşte în momentul desprinderii. Conform Tech Times, acest lucru dovedeşte că stratul de gheaţă din Groenlanda, al doilea ca mărime după Antarctica, reprezintă unul dintre factorii importanţi de creştere a nivelului mărilor şi oceanelor. 

Videoclipul de mai sus prezintă momentul în care un aisberg uriaş se desprinde din gheţar şi începe să plutească. În acelaşi timp, alte aisberguri cu diferite mărimi se separă de blocul de gheaţă. În timp ce camera urmăreşte noul aisberg, alte două aisberguri tabulare pot fi observate în timp ce se izbesc unul în celălat. 

Cercetarea realizată de David Holland, profesor din cadrul Institutului de Matematică NYU, a scos la iveală că fenomenul de separare a durat aproximativ 30 de minute. Profesorul a unit imaginile într-un videoclip de 90 de secunde. Imaginile au fost înregistrate pe 22 iunie şi reprezintă o dovadă importantă pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. 

Incidentul recent suprins în Groenlanda este doar unul dintre mulţimea de fenomene de acest fel. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase