Home » Natură » Acesta ar putea fi primul oraş înghiţit de creşterea nivelului mărilor

Acesta ar putea fi primul oraş înghiţit de creşterea nivelului mărilor

Acesta ar putea fi primul oraş înghiţit de creşterea nivelului mărilor
Publicat: 19.08.2018
Capitala Indoneziei, Jakarta, găzduieşte 10 milioane de persoane, însă este şi oraşul care se scufundă extrem de rapid. În cazul în care nu se vor lua măsuri, metropola ar putea fi scufundată în întregime până în 2050, susţin specialiştii.

Oraşul se afă pe un teren mlăştinos,  marea Java se află în apropiere, iar prin oraş trec aproximativ 13 ape curgătoare.  Aşadar, nu este chiar o surpriză faptul că inundaţiile sunt frecvente în Jakarta. Însă, conform BBC, nu este vorba doar despre inundaţii, întregul oraş dispare sub pământ. 

„Dacă analizăm modelele din 2050, aproximativ 95% din nordul Jakartei va fi scufundat”, a declarat Heri Andreas, ce a studiat terenul de subsidenţă din Jakarta în ultimii 20 de ani. Până în prezent, nordul Jakartei s-a scufundat cu 2,5 metri, pe parcursul a 10 ani, şi continuă să se scufunde cu 25 de centimetri pe an, în unele părţi. În prezent, peste jumătate din oraş se află sub nivelul mării.

Mare parte din oraşele aflate pe coastă sunt afectate de creşterea nivelului mării provocată de schimbările climatice. Creşterea nivelului mării are loc din cauza expansiunii termale şi topirii gheţarilor polari. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase