Home » Natură » Un aisberg mai mare decât suprafaţa Bucureştiului s-ar putea desprinde din gheţarul Pine Island

Un aisberg mai mare decât suprafaţa Bucureştiului s-ar putea desprinde din gheţarul Pine Island

Publicat: 11.10.2018
Imaginile furnizate de sateliţi arată că o bucată uriaşă din gheţarul Pine Island din Antarctica este pe punctul de a se desprinde.

Zona ce are o dimensiune de 30 de kilometri a început să se desprindă din centrul gheţarului, loc în care apele calde oceanice îl topesc de la bază. Conform Space, mai sunt aproximativ 10 kilometri până când una sau mai multe bucăţi din gheţar se vor desprinde. 

În 2017, a avut loc un fenomen asemănător când un aisberg imens s-a desprins de gheţarul Pine Island. Stef Lhermitte, profesor asistent din cadrul Universităţi de Tehnologie din Olanda a descoperit noua fisură în timp ce analiza imagini furnizate de sateliţi cu gheţarul, pe care le primeşte zilnic prin e-mail. „L-am deschis pe cel de miercuri (n.r. 3 octombrie) şi am observat ceva bizar, ce nu am văzut cu o zi înainte”, a afirmat Lhermitte. Dacă aisbergul se va desprinde într-o bucată va avea o mărime de 300 de kilometri pătraţi, fiind mai mare decât suprafaţa Bucureştilui (228 kilometri pătraţi). 

Credit-Stef Lhermitte/Delft University of Technology

Dacă aisbergul va fi suficient de mare probabil va primi şi un nume, spune Lhermitte. Chiar dacă se va desface dintr-o bucată sau în bucăţi mai mici, aceasta reprezintă a şasea mare desprindere a unui aisberg din gheţarul Pine Island. Momentan, aisbergul nu este pe punctul de a se desprinde, dar faptul că fisura se află pe întreaga suprafaţă a gheţarului arată că evenimentul ar putea avea loc curând. 

„Nu ştim cu exactitate când va avea loc, poate dura săptămâni, chiar luni, dar probabil că nu va dura ani”, a declarat Lhermitte. Gheţarul Pine Island este unul dintre blocurile de gheaţă ce se dezintegrează cel mai rapid. Anual pierde 45 miliarde de tone de gheaţă, fapt ce duce la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor cu 1 milimetru la fiecare opt ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase