Home » Natură » Un studiu embriologic asupra craniului scoate la iveală legătura dintre dinozauri şi păsări

Un studiu embriologic asupra craniului scoate la iveală legătura dintre dinozauri şi păsări

Un studiu embriologic asupra craniului scoate la iveală legătura dintre dinozauri şi păsări
Publicat: 23.11.2018
Un nou studiu publicat recent în Nature Ecology & Evolution a arătat cum în timpul dezvoltării embrionare a craniului păsării, sunt prezente oasele specifice dinozaurilor. În loc să devină oase individuale în craniul de adult, precum la dinozauri, acestea fuzionează cu alte oase, devenind nedectabile în pasărea adult.

Acest studiu a fost teza de masterat a biologului Daniel Smith.

În timpul evoluţiei păsărilor din Cretacic, dispariţia osului postorbital a coincis cu creşterea în dimensiune a creierului şi cu creşterea osului frontal. Noul studiu arată cum osul postorbital al păsărilor fuzionează cu cel frontal, devenind parte din ultimul. Prin acest proces s-a permis o extindere a cutiei craniene în care putea încăpea un creier mai mare, scrie Phys.

Această descoperire a dus la dezlegarea unui mister al embriologiei: la multe animale, osul frontal este format din celule care vin din stratul extern al embrionului, numit ectodermă. Păsările sunt neobişnuite pentru că osul frontal se dezvoltă din două surse de celule embrionare. Porţiunea frontală este formată din ectoderm, dar porţiunea posterioară este formată dintr-un strat intern al embrionului, numit mezoderm. Motivul pentru acest lucru era necunoscut, dar unii savanţi au sugerat că porţiunea din spate era diferită pentru că a evoluat dintr-un os diferit care a fost ulterior asimilar în osul frontal. Noul studiu confirmă această ipoteză, prin demonstrarea că porţiunea posterioară apare ca un os embrionar diferit, care în trecut era osul postorbital la dinozauri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai mari mituri despre dinozauri au fost spulberate

Misterul celor mai lungi urme de dinozaur a fost elucidat

Misterul dispariţiei pasarilor din perioada dinozaurilor se adânceşte în urma unei noi descoperiri

O descriere amănunţită asupra unor fosile poate scoate la iveală unul dintre cele mai mari mistere ale dinozaurilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase