Home » Știință » Caz SPECTACULOS: o tânără cu HIV a intrat în remisiune, deşi nu a mai luat medicamente timp de 12 ani

Caz SPECTACULOS: o tânără cu HIV a intrat în remisiune, deşi nu a mai luat medicamente timp de 12 ani

Caz SPECTACULOS: o tânără cu HIV a intrat în remisiune, deşi nu a mai luat medicamente timp de 12 ani
Publicat: 22.07.2015
O tânără franţuzoaică în vârstă de 18 ani, diagnosticată cu HIV în copilărie, a intrat în remisiune, în ciuda faptului că nu a mai luat în ultimii 12 ani medicamente împotriva acestui virus periculos care declanşează SIDA, informează bbc.com.

Medicii au prezentat detalii despre cazul spectaculos al acestei paciente la o conferinţă organizată recent de International AIDS Society (IAS), în oraşul canadian Vancouver.

Acesta este primul caz înregistrat pe plan mondial ce vizează intrarea într-o remisiune îndelungată a unui copil infectat cu HIV.

Experţii în domeniu consideră că oamenii de ştiinţă trebuie să iniţieze o serie de studii suplimentare pentru a înţelege motivul pentru care anumiţi pacienţi pot să controleze virusul după oprirea tratamentului.

Tânăra s-a născut în 1996 şi a primit virusul de la mama ei – fie în ultimul semestru al sarcinii, fie la naştere.

La vârsta de trei luni, medicii i-au administrat patru medicamente antiretrovirale.

Însă familia ei a decis să stopeze tratamentul, atunci când fetiţa avea vârsta de aproape şase ani.

După 12 ani, concentraţiile virale din fluxul ei sangvin sunt în continuare prea mici pentru a putea fi măsurate, deşi medicii au avertizat-o că această situaţie ar putea să se schimbe.

În urmă cu doi ani, o fetiţă americană – cunoscută sub denumirea „bebeluşul din Mississippi” – a părut că s-a vindecat de HIV.

Însă remisiunea ei a durat doar puţin peste doi ani, după stoparea tratamentului.

Medicii de la Institutul Pasteur din Paris, coordonaţi de Asier Sàez-Ciriòn, realizează în această perioadă un studiu pe un grup de 14 adulţi, cunoscut sub numele „Visconti” (Virological and Immunological Studies in CONtrollers after Treatment Interruption).

Cei 14 pacienţi nu prezintă semne ale reapariţiei virusului, în ciuda faptului că au întrerupt tratamentul. Unul dintre pacienţi îşi menţine sub control concentraţia virală de peste 13 ani.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase