Home » Știință » Descoperire IMPRESIONANTĂ pe planeta Pluto. Se estimează că s-a format în urmă cu peste 800.000 de ani

Descoperire IMPRESIONANTĂ pe planeta Pluto. Se estimează că s-a format în urmă cu peste 800.000 de ani

Publicat: 24.03.2016
Astronomii NASA au analizat noi imagini obţinute cu ajutorul navei spaţiale New Horizons.

În luna iulie a anului trecut, vehiculul spaţial New Horizons s-a aflat la cea mai mică distanţă de până acum: 12.472 km. De atunci şi până acum, la bordul navei proiectate de experţii NASA au fost realizate numeroase imagini, însă una dintre ele a atras, în mod special, atenţia lumii ştiinţifice.

Analizând cea mai recentă fotografie obţinută cu ajutorul lui New Horizons, astronomii au putut observa că pe suprafaţa planetei Pluto apare o cavitate în care s-ar putea afla nitrogen lichid îngheţat. ,,Este foarte probabil ca, în trecut, să fi existat pe Pluto o mare diversitate de substanţe lichide. În acest sens, noi credem că în imaginea de faţă ar putea fi, de fapt, un lac de nitrogen îngheţat”, susţine specialistul NASA, Alan Stern.

Lacul de nitrogen descoperit pe suprafaţa planetei Pluto (Foto:hngn.com/NASA/JHUAPL/SwRI)

Dat fiind faptul că Pluto orbitează la o distanţă foarte mare faţă de Soare, pe suprafaţa acesteia temperatura medie nu depăşeşte cu mult nivelul de -230 de grade Celsius. Prin urmare, cum a fost posibilă topirea nitrogenului lichid din lacul descoperit de astronomii americani?

Experţii susţin că motivele principale îl reprezintă modul în care planeta îşi modifică unghiul de orbitare în jurul Soarelui, dar şi durata foarte mare de realizare a unei orbite complete şi anume 248 de ani. Din câte se pare, în timpul acestui proces, presiunea atmosferică de pe Pluto suferă schimbări bruşte, ce pot declanşa atingerea unor niveluri chiar şi de 20.000 de ori mai mari faţă de cel înregistrat în momentul de faţă.

Oamenii de ştiinţă americani menţionează că fenomenul care a dus la formarea lacului de hidrogen a avut loc în urmă cu peste 800.000 de ani. Atunci, axa planetei Pluto s-a înclinat la 103 grade.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Astronomii americani au descoperit noi structuri cosmice gigantice. „Sunt cele mai mari de până acum”

                        O nouă particulă ar putea REVOLUŢIONA fizica. Este posibil ca ea să fie asemănătoare cu cea a bosonului Higgs, ”particula lui Dumnezeu”

                                  O elevă din Bucureşti a uimit NASA cu o cercetare la care a muncit câteva luni: ”Este o performanţă”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase