Home » Știință » Cum ar arăta extratereştrii? Ipotezele luate în calcul de oamenii de ştiinţă

Cum ar arăta extratereştrii? Ipotezele luate în calcul de oamenii de ştiinţă

Cum ar arăta extratereştrii? Ipotezele luate în calcul de oamenii de ştiinţă
Publicat: 27.08.2016
Specialiştii iau în calcul două teorii principale referitoare la modul în care ar putea arăta extratereştri.

De-a lungul timpului, înfăţişarea extratereştrilor a fost intrepretată în diferite moduri. Cea mai cunoscută imagine este cea umanizată, prezentată în filmele artistice, însă este aceasta cea reală? Deocamdată, nu ştim acest lucru, dar putem face presupuneri referindu-ne la formele de viaţă pe care le cunoaştem deja, cele existente pe Terra. 

Se presupune că, pe planeta noastră, primele forme de viaţă ar fi apărut în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani. Iniţial, au existat 30 de tipuri de organisme (phyla), grupate în funcţie de forma corpului lor. În momentul primei diversificări importante a fiinţelor vii, petrecute în urmă cu circa 542 de milioane de ani, numărul acestor tipuri de organisme a crescut semnificativ. 

În anii ’70, biologul american Stephen Jay Gould a realizat un studiu în timpul căruia şi-a pus problema posibilităţii unei evoluţii diferite a organismelor vii. Specialistul s-a întrebat atunci ce s-ar fi putut întâmpla dacă Pikaia gracilens, strămoşul cordatelor şi, prin urmare, şi strămoşul oamenilor, ar fi dispărut, la un moment dat, în istorie. Ar fi existat, în locul nostru, alte fiinţe inteligente care, într-un anumit moment, ar fi putut popula şi alte planete? 

Conform biologului Simon Conway Morris, răspunsul îl putem găsi în convergenţa evolutivă, un proces în timpul căruia animale din specii îndepărtate ajung să evolueze într-un mod similar. De exemplu, delfinul, tonul şi ihtiozaurul (reptilă astăzi dispărută) au evoluat aproximativ în acelaşi mod, deoarece toate cele trei specii şi-au adaptat organismul pentru a se deplasa la viteze mari în mediul subacvatic. 

Oamenii de ştiinţă presupun că, la fel ca în cazul fiinţelor existente pe Terra, cele de pe alte planete s-ar fi dezvoltat în funcţie de mediile în care au trăit. În primul şi în primul rând, pentru a exista şi evolua, acele organisme ar fi avut nevoie de informaţii genetice, similare ADN-ului şi ARN-ului. Pentru a se putea hrăni, acele forme de viaţă trebuiau să fie înzestrate cu componente asemănătoare celui care alcătuiesc sistemul nostru digestiv, iar pentru a se putea deplasa, ar fi avut nevoie de membre asemănătoare cu cele ale noastre. 

Una dintre teoriile legate de posibila înfăţişare a extratereştrilor este cea conform căreia ei ar fi asemănători insectelor de planeta noastră. Pe de altă parte, există specialişti care susţin că acest lucru ar fi imposibil, deoarece organismele asemănătoare insectelor nu ar supravieţui lipsei de gravitaţie din spaţiul cosmic. 

Majoritatea oamenilor de ştiinţă susţin că extratereştri, în cazul în care există, ar fi organisme înzestrate cu un creier dezvoltat. Savanţii au emis această ipoteză luând în considerare faptul că, pe Terra, de-a lungul timpului, animalele care au dobândit această capacitate (maimuţele, delfinii, câinii, ciorile) au atins un stadiu de evoluţie superior, în comparaţie cu celelalte fiinţe vii. 

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Extratereştri ne-ar putea trimite “sms”-uri din Spaţiu

                                             Să ne temem de extratereştri, căci ne-ar putea semăna

                                             Extratereştri cu aspect uman infiltraţi printre noi?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase