Home » Știință » Cercetătorii au aflat mecanismul prin care creierul nostru decide între cunoaştere şi ignoranţă

Cercetătorii au aflat mecanismul prin care creierul nostru decide între cunoaştere şi ignoranţă

Cercetătorii au aflat mecanismul prin care creierul nostru decide între cunoaştere şi ignoranţă
Publicat: 05.07.2018
Psihologii de la Universitatea California au descoperit modul în care creierul nostru foloseşte acelaşi algoritm şi structură neurală atât pentru a evalua oportunitatea de a obţine informaţii, cât şi pentru a evalua recompense precum mâncare sau bani.

De asemenea, în studiul publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, experţii au găsit că cei care vor cheltui bani pentru a obţine informaţii în avans pentru un eveniment viitor bun, vor dori să rămână ignoranţi cu privire la o întâmplare negativă, scrie Medical Xpress.

„Căutarea cunoaşterii este o trăsătură umană de bază, totuşi, în probleme precum sănătatea şi finanţele, oamenii aleg câteodată să rămână ignoranţi”, a precizat Tali Sharot, autor al studiului.

La studiu au participat 62 de persoane care au fost instruite să realizeze o sarcină pe computer, unde erau întrebaţi dacă doresc să primească informaţii sau să rămână ignoranţi cu privire la rezultatul unei loterii, care avea un amestec de favorabil (şanse mari de câştig) şi nefavorabil (şanse mari de pierdere). Loteria s-a jucat indiferent de ce au selectat voluntarii şi au primit suma totală de la toate loteriile la sfârşitul jocului.

Mai mult decât atât, activitatea cerebrală a 36 de participanţi a fost scanată în timp ce efectuau sarcinile, scoţând la iveală că există activitate în sistemul de recompensă al creierului ca răspuns la oportunitatea de a primi informaţii cu privire la loteriile bune, dar nu cu privire la cele rele (cu şanse mici de câştig), arătând un tipar similar la ceea ce a fost observat ca răspuns la recompense materiale.

„Atunci când participanţilor li s-a spus că erau pe cale de a obţine informaţii, cu cât informaţia avea potenţialul să conţină veşti bune, cu atât era mai posibil să se observe semnătura neurală a procesării tipice a recompensării”, a adăugat Sharot. „Descoperirile pot ajuta la explicarea motivului pentru care oamenii sunt mai predispuşi să-şi verifice contul din bancă atunci când cred că valoarea a crescut şi mai puţin predispuşi atunci când suspectează că a scăzut”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O parte importantă a creierului se subţiază dacă petreci prea multe ore pe scaun

VIDEO. În creierul oamenilor există un modul ”autopilot” real. Cum funcţionează acesta

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Există un ”ochi al minţii”. Creierul are un proces care i-a surprins pe oamenii de ştiinţă şi poate explica unele aspecte inedite cu privire la cel mai complex organ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase