Home » Știință » Un experiment cu ketamină a dezvăluit un fenomen pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut până acum

Un experiment cu ketamină a dezvăluit un fenomen pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut până acum

Publicat: 20.06.2020

În urma dozelor de ketamină administrate oilor în timpul unor cercetări privind boala Huntington, oamenii de știință au descoperit noi indicii despre modul în care anestezicul funcționează în creier și declanșează efecte disociative sau de calmare.

GALERIE FOTO

În mod special, atunci când animalele au primit doze mari de ketamină, observațiile asupra activității corticale prin intermediul electroencefalografiei (EEG) au dezvăluit că activitatea cerebrală s-a oprit complet instantaneu.

Această sistare completă a activității corticale a durat câteva minute, iar cercetătorii au declarat că un astfel de fenomen nu a mai fost descris până acum.

Ce a dezvăluit un experiment cu ketamină

„Nu a fost vorba doar despre activitate redusă a creierului. După o doză mare de ketamină, creierul oilor s-a oprit cu totul. Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a spus medicul neurolog Jenny Morton, de la Universitatea Cambridge.

Un experiment cu ketamină a dezvăluit un fenomen pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut până acum
După o doză mare de ketamină, creierul oilor s-a oprit complet. Sursa foto: Nature

„După câteva minute, creierul funcționa din nou normal. A fost de parcă a fost oprit și apoi repornit”, a mai adăugat aceasta.

Noile cercetări arată cât de mult mai avem de învățat despre efectele pe care le are ketamina asupra activității creierului. Medicamentul a fost descoperit în 1962,  testat pentru prima oară pe oameni în 1964 și aprobat în SUA în 1970. Ketamina este folosită de zeci de ani drept analgezic și sedativ pentru oameni și animale.

Un fenomen pe care oamenii de știință nu l-au mai văzut pănă acum

În ultimii ani, ketamina a avut rezultate promițătoare în tratarea depresiei, migrenele și sindromului de stres posttraumatic, informează Science Alert.

De asemenea, ketamina administrată în doze mari este preferată de consumatorii de droguri recreaționale. Substanța induce o stare disociativă puternică sau chiar una catatonică, numită deseori „K-hole” (Gaura K).

Noul studiu a fost publicat în Scientific Reports.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primul studiu care arată modul în care ciupercile psihoactive duc la „moartea egoului”

Ketamina poate fi folosită pentru depresie. Cercetătorii nu știu însă cum funcționează

Ce droguri se consumă cel mai mult înainte de sex

Isaac Newton a gândit un medicament bizar împotriva ciumei, iar acum rețeta este scoasă la licitație

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase