Home » Știință » 10 Modalitati prin care poate fi distrusa Terra

10 Modalitati prin care poate fi distrusa Terra

Publicat: 05.11.2008
Omenirea s-a trezit in acest prag de mileniu trei cu o planeta aflata in profunda criza. Pe langa acest aspect cunoscut de noi toti, cercetatorii au catalogat deja cele mai posibile scenarii in urma carora frumoasa Planeta Albastra ar putea deveni doar o simpla amintire…

5. Demolata in mod meticulos si sistematic…

Cercetatorii spun ca pentru o astfel de operatiune apocaliptica este nevoie de un mass driver de dimensiuni gigantice. Acest mass driver este un utilaj de forare electromagnetic, al carui prototip, de dimensiuni mult reduse, trebuia sa recolteze roci din adancul solului lunar, pentru a fi apoi analizate pe Terra. Savantii americani sunt de parere ca mass driver-ul cu pricina, poate sapa o gaura imensa care va strabate planeta noastra. Circa 6 sextilioane de tone de sol terestru vor fi aruncate in spatiu. Planeta nostra se va transforma intr-un amalgam de roci si materiale care vor pluti in spatiul cosmic, apa raurilor, lacurilor si ocenaelor se va transforma in cristale de gheata. Oricat de nebunesc ar fi acest plan, au existat mai multe echipe de savanti care s-au gandit serios la el…

4. Pulverizata de un impact cu asteroizi

Domeniul scenariilor apocaliptice in care sfarsitul Terrei are loc in urma ciocnirii cu asteroizi, este inca in vigoare. In prezent, acest subiect sensibil a ajuns sa fie discutat la cel mai inalt nivel pe plan mondial. In acesta directie au fost dezvoltate unele programe de contracarare a unor asteroizi al caror parcurs prin Univers s-ar putea intersecta cu pozitia planetei noastre. Cu toate acestea, savantii se declara mai ingrijorati de spectrul ciocnirii Terrei cu niste asteroizi de dimensiunea unui mar sau a unei mingi de tenis. Factorul distrugerii este adus, in acesta situatie, de viteza cu care circula aceasta roca. Cercetatorii au calculat ca un asteroid de dimensiunea unui mar care se ciocneste cu Terra la viteza de 11 kilometri pe secunda, poate distruge complet un bloc cu 30 de etaje. In cazul in care un asteroid de dimensiuni uriase loveste Terra cu 90% din viteza luminii, Pamantul se va transforma inevitabil in bucati de roca de dimensiunea Lunii care vor rataci prin cadrul sistemului nostru solar.

3. Distrusa de masinariile von Neumann

O masina Neumann este un aparat capabil sa se autoreplice la nesfarsit daca i se pun la dispozitie materialele brute din care acesta a fost construit initial. In momentul in care ar fi creat un astfel de dispozitiv al viitorului, el va fi alcatuit in totalitate din fier, magneziu si siliciu, adica principalele elemente aflate in scoarta terestra. Daca o astfel de masinarie va fi construita si amplasata in subsolul Terrei, specialistii anticipeaza un pericol major pentru planeta. Odata activata, o masinarie Neumann va consuma toate elementele amintite din scoarta terestra pentru a se replica la nesfarsit. Rezultatul final, ne spun savantii, va fi o planeta care s-ar putea dezintegra de la sine!

2.Parjolita de Soare

Cercetatorii americani, alaturi de o serie de experti futurologi japonezi, ne avertizeaza in privinta unui scenariu apocaliptic desprins parca din filmele S.F. Conform acestora, nu este deloc exclus ca in viitorul indepartat, un asteroid de dimensiuni gigantice sa loveasca razant Terra. In urma acestei catastrofe, planeta noastra ar putea fi desprinsa de pe orbita de rotatie si trimisa mai aproape de Soare. Aflata la o distanta de doar cateva milioane de kilometri de Soare, Terra ar sfarsi incendiata de temperaturile uriase la care ar fi supusa.

1. Distrusa in urma unui cataclism nuclear

Din nefericire, aceasta este probabil cea mai plauzibila si realista ipoteza, atunci cand vine vorba de sfarsitul Planetei Albastre. La inceput de mileniu trei, omenirea traieste o stare de efervescenta negativa, alimentata de crize economice, poluare, efect de sera, tensiuni interetnice si conflicte religioase, lipsa alimentelor pentru o populatie care creste haotic alaturi de diminuarea resurselor. Pe langa acesti factori destructivi, apare si spectrul unui razboi atomic. Ura si neintelegerea dintre natiuni a atins parametri mai mari decat cei care au precedat cel de al doilea Razboi Mondial. In prezent, creste numarul tarilor care detin arma nucleara, ceea ce duce in mod automat la cresterea posibilitatii declansarii unui conflict in care una dintre fortele combatante sa apeleze la folosirea rachetelor cu incarcatura nucleara. Atunci nu vor mai fi nici invingatori, nici invinsi, dupa cum nu va mai exista nici Terra asa cum o stim. In locul ei va fi o planeta arida, cu radioactivitate crescuta, lipsita total de viata…

Sursa: LiveScience

10. Disparitia de la sine

Cercetatorii sunt de parere ca o astfel de posibilitate se afla la marginea hazardului existential. Cu alte cuvinte, este posibil ca toate miliardele de miliarde de atomi care compun planeta noastra sa dispara spontan in mod simultan. Evident, sunt la fel de "multe" sanse ca acest lucru sa se intample, pe cat sunt de multi atomii din componenta Terrei.

9. Absorbita intr-o gaura neagra microscopica

Pentru ca acest scenariu (des vehiculat in ultima vreme) sa se intample, ar fi nevoie de o gaura neagra de dimensiuni microscopice. In mod obisnuit, o astfel de gaura neagra infima, se va evapora de la sine datorita radiatiilor Hawking. Pentru o gaura neagra obisnuita, existenta se poate intinde o perioada nedefinita de timp. In schimb, gaura microscopica va disparea instantaneu. Crearea unei astfel de microgauri neagra este un fenomen extrem de improbabil, deoarece este nevoie de o cantitate imensa de neutroniu. Situatia in sine este deocamdata ipotetic-fantezista. Daca experimentul scapa de sub control, atunci nu este nevoie decat de crearea unei gauri negre, undeva pe Terra. Gaurile negre au o densitate atat de mare incat trec prin piatra la fel de usor ca prin aer. Astfel, gaura neagra va incepe sa “inghita” materia inconjuratoare pana cand va absorbi intreaga planeta. Apoi va oscila, literalmente, ca un pendul care absoarbe materia. In acel moment, Terra nu va mai exista in spatiu…

8. Distrusa de o reactie materie-antimaterie

Pentru ca o astfel de situatie sa aiba loc, se estimeaza ca ar trebui sa existe nu mai putin de 2.500.000.000.000 tone de antimaterie. Antimateria este, pana in prezent, cel mai puternic exploziv cunoscut de om. Ea poate fi manufacturata in cantitati mici cu ajutorul oricarui accelerator de particule. Planeta noastra poate fi fragmentata in bucati de o explozie provocata de cele 2 500 trilioane tone de antimaterie. Oricat de improbabila ar fi o astfel de situatie, in urma unei asemenea reactii Pamantul ar fi redus la dimensiunea unui asteroid la fel de mare ca o masina cu patru locuri, asteroid care ar continua sa se invarta in jurul Soarelui in locul Terrei…Cercetatorii estimeaza ca omenirea ar reusi sa produca o cantitate de animaterie necesara distrugerii Terrei, undeva in jurul anului 3.000!

7. Distrusa datorita unui vacuum de energie

Teoriile stiintifice contemporane afirma ca notiunea de vacuum este usor diferita de conceptia generala a omului de rand, pentru care vacuumul este un sorb de energie produs de fizicieni in conditii controlate de laborator. De fapt, in cadrul adevaratului concept de vacuum, fluxul particulelor si antiparticulelor care apar si se anihileaza intre ele, este unul constant. Conform acestor date, este perfect posibil si realizabil ca in cadrul volumului de spatiu continut de un simplu bec sa existe un vacuum de energie suficient pentru a fierbe toata apa continuta in oceanele Terrei. In acest fel, vacuumul ar oferi energie nelimitata intregii planete pentru o perioada de 10 mii de ani de acum incolo. Oamenii nu trebuie decat sa descopere in viitorul apopiat o modalitate de extragere si depozitare a acestei energii colosale. Exista totusi riscul ca astfel de reactii sa iasa de sub control. In acest caz, fluxul de energie rezultata este suficient de puternic pentru a distruge nu doar Terra, ci si totalitatea planetelor din sistemul nostru solar. Cercetatorii spun ca forta dezlantuita ar fi atat de mare incat ar anihila chiar si Soarele.

6. Atrasa intr-o gigantica gaura neagra

Pentru ca acest scenariu sa devina realitate, nu este nevoie decat de o gaura neagra, alaturi de o serie de motoare atat de puternice incat sa poata deplasa planeta Pamant spre cea mai apropiata gaura negra din Cosmos. Acesta gaura neagra este V4641, denumita astfel de astronomii americani. V4641 este situata la distanta de 1 600 ani lumina de Terra, undeva in directia constelatiei Sagetatorului. Pentru ca un astfel de scenariu sa se transforme in realitate pura, este nevoie ca Terra sa se indrepte spre gaura neagra sau ca aceasta sa se deplaseze spre planeta noastra. Pare o nebunie improbabila dar specialistii ne asigura ca nu este deloc imposibila.

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase