Home » Travelling » Hawaii – paradisul surferilor

Hawaii – paradisul surferilor

Publicat: 23.06.2008
Din anii 1950, de cand Elvis Presley le-a facut celebre, Insulele Hawaii atrag ca un magnet celebritatile de la Hollywood si turistii pretentiosi din lumea intreaga. Lacurile de lava fierbinte, sariturile cu parasuta de la 600 m si plajele perfecte pentru surf sunt ingredientele unei vacante de neuitat.

Vecin de sezlong cu vedetele de cinema

Frate de cruce al Hollywood-ului, Arhipelagul Hawaii aduna, vara sau iarna, crema showbiz-ului american. Keira Knightley, Jennifer Aniston, Matt Damon, Ben Affleck si Orlando Bloom isi gasesc aici refugiu, in timp ce Ben Stiller, Drew Barrymore, Pierce Brosnan, Woody Harrelson, Oprah Winfrey si Donald Trump sunt considerati de-ai locului, pentru ca si-au cumparat sau construit in Hawaii locuinte de milioane de dolari.

Alte celebritati, si mai norocoase, s-au ales cu o vacante gratuite. Este si cazul starurilor din „Lost: Naufragiatii”, serial care se filmeaza pe Insula Oahu, unde se gaseste si Capitala statului, Honolulu. Nu este insa singurul film produs aici. „Jurassic Park”, „Dragonfly” („Misterul libelulei”), „Planet of the Apes” („Planeta maimutelor”), „50 First Dates” („Mereu la prima intalnire”), „Pearl Harbor”, „Godzilla”, „Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark” („Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute”) si „Karate Kid II” sunt cateva dintre succesele de box-office nascute in Hawaii.

Nu trebuie neaparat sa fii star de cinema ca sa te poti bucura de frumusetea si de pitorescul acestor locuri. Plajele hawaiiene, cu palmieri si cocotieri, sunt considerate a fi printre cele mai romantice din lume si apar adesea pe fundalul fotografiilor de nunta ale americanilor. Cel mai frumos apus de soare se spune ca poate fi vazut pe Plaja Waikiki (din Insula Hawaii, numita si Insula Mare), imprimata pe majoritatea vederilor trimise din acest colt de rai. Laude din partea indragostitilor si vedetelor deopotriva primeste si Plaja Haena din Insula Kauai, ale carei peisaje au aparut in numeroase productii hollywood-iene. Celor mai degraba sportivi decat romantici le stau la dispozitie Sunset Beach sau Lanikai din Oahu, renumite pentru surf, snorkeling si caiac, ori plajele din Insula Maui, unde isi are „cartierul general” un sport extrem relativ recent, kiteboarding (surf cu zmeu). Si mai multa adrenalina iti dau insa sariturile cu parasuta de la mai bine de 600 m deasupra apei, singur, cu un instructor sau cu prietenii tai.

La doi pasi de lava fierbinte

Hawaii e unul dintre putinele locuri din lume unde se gasesc lacuri de lava. Printre cele mai spectaculoase e cel al vulcanului Kilauea, cel mai activ de pe planeta, situat in sud-estul Insulei Mari. Turistii care au curajul sa se apropie pot vedea cum lava galben-rosiatica ajunge la suprafata si se solidifica partial. Se formeaza o crusta de 5 pana la 30 cm grosime, care rezista putin, pentru ca bucati din ea se desprind tot timpul si se scufunda in lava. Vulcanul Kilauea este extrem de activ din ianuarie 1983. Din anul 2000 si pana acum a produs mai mult de 2 milioane de metri cubi de lava si a marit suprafata insulei cu peste 200 de hectare. Un alt vulcan activ hawaiian este Mauna Loa, cel mai mare de pe Terra. Are un volum estimat la aproximativ 75.000 kmc si se spune ca si-ar fi inceput activitatea acum cel putin 700.000 ani.

Poti explora si vulcanii stinsi. Canalele prin care a circulat lava in timpul eruptiilor, cu pereti rosii, portocalii sau maro, sunt parcurse la pas de turistii interesati de speologie. Mauna Kea, un vulcan stins acum mai bine de patru milenii e cel mai inalt punct din Hawaii (4.205m) si daca ar fi masurat de pe fundul Oceanului Pacific ar depasi ca inaltime Everestul, avand in jur de 10.000 m.

Honolulu, orasul singurului Palat Regal american

Capitala statului Hawaii, Honolulu, nume care se traduce prin „golful adapostit”, se intinde in sud-estul Insulei Oahu. Localitatea gazduieste una dintre comorile cele mai de pret ale localnicilor: Palatul Regal Iolani, resedinta oficiala a ultimilor doi monarhi: Regele Kalakaua, cel care a ridicat edificiul in 1882, si sora acestuia, Regina Liliuokalani. Vei putea vedea coroana si sala tronului in acordurile Orchestrei Regale.

Grandoare si la Centrul Maritim Hawaiian, din Portul Honolulu, un muzeu impresionant care surprinde istoria navala a statului, inclusiv perioada exploratorilor europeni. Copiii mai ales vor fi incantati sa descopere scheletul unei balene cu cocoasa atarnat de tavanul uneia dintre sali. O alta experienta inedita pentru cei mici poate fi si vizitarea Hawaii Children’s Discovery Center, unde pot pasi printr-un stomac urias artificial, pot invata sa navigheze sau se pot juca cu delfinii.

Cand sa mergi in Hawaii si cat te costa o excursie

Fie ca vrei sa-ti petreci Revelionul pe plaja, fie doresti un concediu linistit de vara, Insulele Hawaii te vor fermeca. Poti sa te bucuri de soare si de vreme buna indiferent ce perioada a anului alegi pentru vacanta ta, pentru ca diferentele de temperatura intre lunile racoroase si cele calde sunt nesemnificative. Totusi, majoritatea turistilor isi planifica sejururile iarna, din dorinta de a petrece Craciunul sau Revelionul pe plaja. In aceasta perioada a anului insa, ceva mai multe ploi se abat asupra arhipelagului. Precipitatiile sunt rare din iunie si pana in octombrie, cand si temperaturile sunt mai mari.

Preturile cele mai mici la sejururi sunt la sfarsitul primaverii si toamna. Pentru o vacanta de doua saptamani in care, pe langa Hawaii, vei vedea si New York, San Francisco, Las Vegas si Los Angeles trebuie sa transferi de pe card in jur de 3.000 – 4.000 de euro pentru fiecare persoana. Pentru lectii de kiteboarding mai adauga inca 300-400 de dolari, iar pentru un salt cu parasuta alti 150. Ofertele pentru luna de miere sunt tot cam pe la 4.000 euro, cu mentiunea ca poti alege si varianta de a avea la dispozitie un majordom 24 de ore din 24.

FACTS

  • Hawaii este cel de-al 50-lea stat al SUA, singurul inconjurat de apa din toate partile. Cele peste 130 de insule ale arhipelagului sunt situate la aproximativ 3.200 km de America de Nord. Cele mai importante dintre acestea sunt: Niihau, Kauai, Oahu, Maui, Molokai, Lanai, Kahoolawe si Insula Hawaii.
  • Primul european care a calcat in acest colt de rai se spune ca ar fi exploratorul britanic James Cook. In 1778, el ar fi ajuns aici si ar fi botezat arhipelagul „Insulele Sandwich”, in onoarea lui John Montagu, al patrulea Conte de Sandwich.
  • Pearl Harbor este un port din Insula Oahu, la vest de Honolulu. In apele acestuia se afla o baza subacvatica a Marinei Statelor Unite. Atacarea Pearl Harbor de catre japonezi, in 7 decembrie 1941, a dus la intrarea SUA in Al Doilea Razboi Mondial.
  • S-au nascut in Insulele Hawaii: Barack Obama (candidatul democrat pentru Casa Alba, senator de Illinois), actorii Nicole Kidman, Tia Carrere, Mark Dacascos, Kelly Preston, Lauren Graham si Bette Midler, cantareata Nicole Scherzinger (Pussycat Dolls) si Steve Case (cofondator America Online).
  • Pizza hawaiiana (cu ananas in compozitie), nu e o inventie a hawaiienilor si nici nu e prea apreciata de ei. Mancarurile locale cele mai cunoscute sunt Loco Moco, Lomi Salmon, Lau Lau si Poi.

Foto: StockExchange

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase