Home » D:News » Cel mai mare rozător care a trăit vreodată avea dinţi mai puternici decât ai tigrilor

Cel mai mare rozător care a trăit vreodată avea dinţi mai puternici decât ai tigrilor

Cel mai mare rozător care a trăit vreodată avea dinţi mai puternici decât ai tigrilor
Publicat: 07.02.2015
Cercetătorii care l-au descoperit şi studiat susţin că acest rozător gigantic care atingea talia unui taur se folosea de puternicii săi incisivi ca de nişte arme extrem de redutabile folosite la apărare. Rolul secundar al incisivilor uriaşi era acela de unelte de săpat după hrană.
Rozătorul gigant se înrudea cu porcii de Guineea din zilele noastre, iar specia sa a dispăarut acum circa 2 milioane de ani. Cu ajutorul unei scanări a craniului său şi prin intermediul mai multor simulări computerizate, cercetătorii au descoperit că forţa muşcăturii rozătorului extinct era la fel de puternică precum a unui tigru, cu menţiunea că incisivii săi erau atât de solizi încât rezistau unor forţe de trei ori mai mari decât muşcătura tigrului.
 
Aceste detalii i-au făcut pe cercetători să creadă că incisivii lungi de centimetri nu erau folosiţi doar la rosul hranei, ca la majoritatea rozătoarelor din prezent, ci erau adevărate arme redutabile de apărare.
Până la ora actuală, s-a descoperit un singur craniu fosilizat al rozătorului extinct care a trăit în America de Sud, iar cercetătorii l-au denumit ştiinţific Josephoartigasia monesi.
 
Craiul rozătorului uriaş care atingea o greutate record de 1.000 kilograme a fost descoperit în Uruguay în anul 2007, iar specialiştii afirmă că aceastp specie a trăit în Pliocen, o perioadă cu climăă caldă din trecutul Terrei, perioadă caracterizată şi prin prezenţa mamiferelor de talie mare şi foarte mare. Pentru a studia biomecanica craniului, cercetătorii l-au scanat şi au creat un model pe computer, căruia i-au ataşat şi mandibula dispărută, mandibulă recreată după cea a unei specii înrudite cu Josephoartigasia monesi.
 
„În urma cercetărilor noastre am ajuns la concluzia că acest rozător uriaş se folosea în principla de incisivii şi muşcătura sa puternică pentru a se apăra şi a săpa solul, nu doar pentru actul mâncării în sine. Modul în care Josephoartigasia se folose de incisivii săi era foste asemănător cu modul în care elefanţii de azi se folosesc de fildeşii lor”, afirmă Dr. Philip Cox, anatomist în cadrul Hull York Medical School, de pe lângă Universitatea din York.
 
 Sursa: BBC News
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase