Home » D:News » Pericolul ascuns dintr-un aliment pe care orice om îl are în bucătărie

Pericolul ascuns dintr-un aliment pe care orice om îl are în bucătărie

Pericolul ascuns dintr-un aliment pe care orice om îl are în bucătărie
Publicat: 13.02.2017
Metodele clasice de preparare a orezului pot lăsa urme de arsenic în mâncare, potrivit oamenilor de ştiinţă. Experimentele derulate de aceştia sugerează că, atunci când este gătit în mod clasic, orezul poate cauza consumatorilor probleme de sănătate şi apariţia unor boli precum cele cardiovasculare, diabetul sau cancerul.

Milioane de oameni se expun unui pericol imens atunci când consumă orez, în momentul în care acesta este fiert, pur şi simplu, până ce toată apa din recipientul de fierbere dispare. Această metodă de preparare lasă în urmă urme de arsenic, substanţă cu care orezul ajunge să fie contaminat în timpul procesului de creştere. Această contaminare este posibilă din cauza substanţelor toxice provenite în urma activităţii industriale, scrie Gândul

Arsenicul a fost asociat cu apariţia unei serii întregi de probleme de sănătate, influzând aici bolile de inimă, diabetul sau cancerul, dar şi probleme în ceea ce priveşte dezvoltarea optimă a organismului.

În cadrul unei emisiuni televizate, specialistul în ştiinţe biologice, Andy Meharg. a folosit trei modalităţi de preparare a orezului, pentru a vedea ce se întâmplă cu nivelul de arsenic în fiecare dintre cele trei cazuri. 

Prima metodă folosită a fost aceea a fierberii orezului până când apa s-a evaporat în totalitate. Aceasta s-a dovedit a fi cea mai periculoasă modalitate de preparare din punctul de vedere al arsenicului rezultat.  

O metodă mai sugură s-a dovedit aceea în care orezul era fiert cu cinci părţi de apă şi o parte de orez, în care apa rămasă neevaporată era, pur şi simplu, scursă. Comparativ cu reţeta tradiţională, cantitatea de arsenic rezultată s-a înjumătăţit. 

Totuşi, metoda cea mai eficientă, care a redus cu 80% cantitatea de arsenic rezultată în urma fierberii, s-a dovedit a fi aceea în care orezul este lăsat în apă peste noapte şi mai apoi gătit după reţeta precedentă, cu cinci părţi de apă şi una de orez.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ceea ce îl îmbogățește pe om și îi aduce fericirea”
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este ...
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog
Cum pot duce sărbătorile la conflicte în familie? Sfaturile unui psiholog