Home » Știință » Descoperire remarcabilă cu privire la una dintre cele mai luminoase stele de pe cerul nostru. ”Este foarte aproape să se dezintegreze”

Descoperire remarcabilă cu privire la una dintre cele mai luminoase stele de pe cerul nostru. ”Este foarte aproape să se dezintegreze”

Descoperire remarcabilă cu privire la una dintre cele mai luminoase stele de pe cerul nostru. ”Este foarte aproape să se dezintegreze”
Publicat: 23.09.2017
Pentru prima dată, astronomii au observat că Regulus, una dintre cele mai luminoase stele de pe cerul nostru, se roteşte cu o viteză extrem de mare, atât de mare încât poate duce la distrugerea acesteia.

Deşi se ştia de mai bine de 50 de ani că Regulus se învârte cu o viteză mare, doar recent o echipă de cercetători din Australia, Statele Unite şi Marea Britanie au reuşit să o observe mai în detaliu, mulţumită tehnicilor moderne de cercetare ale University of New South Wales (UNSW) din Sydney, scrie Science Alert.

Astfel, cercetătorii au putut vedea că Regulus, o stea aflată la 79 de ani lumină, în constelaţia Leului, se învârte cu o viteză incredibilă de 320 de kilometri pe secundă.

Această viteză poate duce la dezintegrarea celei de a 22-a cea mai luminoasă stea de pe cer, din cauza forţelor centrifuge.

„Am descoperit că Regulus se roteşte atât de repede încât este foarte aproape să se dezintegreze, având 96,5% din viteza unghilară necesară pentru distrugere”, a precizat Daniel Cotton de la UNSW.

Mai mult decât atât, noua metodă poate fi folosită pentru a analiza şi alte stele mari şi fierbinţi din proximitatea sistemului nostru solar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă descoperire excepţională a astronomilor: cea mai apropiată stea asemănătoare soarelui nostru poate avea planete cu viaţă

Astronomii au descoperit cea mai rapidă stea din galaxia noastră

O nouă ”stea” va apărea pe cer în anul 2022. ”Este o realizare ce ţine de o şansă la un milion” – VIDEO

O linguriţă din materialul acestor corpuri cereşti cântăreşte un miliard de tone. Ce sunt şi cum se formează aceste misterioase obiecte spaţiale?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase