Home » Știință » Reprogramarea celulelor imune, pentru a reduce inflamația, ajută repararea țesuturilor

Reprogramarea celulelor imune, pentru a reduce inflamația, ajută repararea țesuturilor

Reprogramarea celulelor imune, pentru a reduce inflamația, ajută repararea țesuturilor
Cercetătorii au aflat că modul în care se comportă celulele macrofage depinde de sistemul imunitar, dar și de mediul în care se află aceasta.
Publicat: 26.08.2020

Cercetătorii au aflat că modul în care se comportă celulele macrofage depinde de sistemul imunitar, dar și de mediul în care se află aceasta.

Macrofagele sunt celule albe care, în funcție de semnalele pe care le obțin din sistemul imunitar, se specializează în creșterea sau scăderea inflamației. Atunci când macrofagele sunt programate pentru a fi pro-inflamatorii, acestea ajută la creșterea inflamației, ceea ce este benefic pentru combaterea infecțiilor, iar atunci când sunt programate să fie antiinflamatoare, acestea ajută la scăderea inflamațiilor.

Această programare permite organismului să combată infecțiile, dar asigură, de asemenea, că inflamația scade în mod natural după răspunsul imun inițial și ajută la repararea țesuturilor. Apariția macrofagelor antiinflamatorii ajută la prevenirea unui răspuns imunitar excesiv și periculos, cum este cel observat în cazul bolilor autoimune.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Chicago, sugerează că programarea macrofagelor este mai complexă decât se credea anterior, notează Medicalxpress.

Macrofagele au un comportament complex

„Am descoperit că programarea macrofagelor este controlată de mai mult decât sistemul imunitar, este determinată și de mediul în care rezidă acestea”, explică dr. Asrar Malik, autor al studiului.

Pentru a testa această ipoteză, oamenii de știință au decis să folosească o serie de animale-model și să observe comportamentul macrofagelor în cazul leziunilor pulmonare. „Am demonstrat că celulele endoteliale pulmonare, acele  celulele care se află în interiorul vaselor de sânge, sunt esențiale în programarea macrofagelor cu funcții potrivite de reparare a țesuturilor și reducerea inflamațiilor”, explică dr. Jalees Rehman.

Echipa de cercetare a analizat mai întâi proteinele, care funcționează ca semnale chimice, eliberate de celulele vaselor de sânge și apoi au efectuat experimente pentru a vedea dacă acele semnale afectează modul în care funcționează macrofagele. Ei au descoperit că o proteină, numită Rspondin3, a fost produsă la niveluri ridicate în timpul leziunilor inflamatorii și că joacă un rol cheie în programarea macrofagelor.

„Când am eliminat gena responsabilă de producerea Rspondin3 din celulele endoteliale ale vaselor de sânge, am observat că macrofagele nu opresc inflamația. În schimb, plămânii au devenit mai afectați”, explică dr. Bisheng Zhou. Acesta mai adaugă: „Am testat această ipoteză în cazul a mai multor modele de leziuni pulmonare inflamatorii și am găsit rezultate consistente, sugerând că vasele de sânge joacă un rol instructiv important în ghidarea programării macrofagelor”.

Studiul The angiocrine Rspondin3 instructs interstitial macrophage transition via metabolic–epigenetic reprogramming and resolves inflammatory injury a fost publicat în Nature Immunology.

Citește și:

Modul în care ADN-ul este „împachetat” în celulele albe poate cauza diabetul

Cercetătorii au descoperit un nou tip de celule T care poate elimina mai multe tipuri de cancer

O nouă structură a celulelor sistemului imunitar a putut fi observată în timp real

Au fost descoperite patru tipuri noi de celule sanguine. Acestea joacă un rol extrem de important în corpul uman

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase