Home » D:News » Constelațiile de sateliți vor avea un impact ”extrem” asupra astronomiei

Constelațiile de sateliți vor avea un impact ”extrem” asupra astronomiei

Constelațiile de sateliți vor avea un impact ”extrem” asupra astronomiei
Cercetătorii explică faptul că numărul ridicat de astronauți de pe cerul nopții va duce la o schimbare a modului în care își desfășoară activitatea.
Publicat: 30.08.2020

Cercetătorii explică faptul că numărul ridicat de astronauți de pe cerul nopții va duce la o schimbare a modului în care își desfășoară activitatea.

SpaceX a lansat deja aproximativ 600 de sateliți Starlink și acesta este doar începutul. Compania lui Elon Musk are aprobarea de a opera 12.000 de sateliți și a solicitat permisiunea pentru alți 30.000. iar SpaceX nu este singura companie care are planuri în această direcție. De exemplu, Amazon își propune să lanseze aproximativ 3.200 de sateliți pentru a-și lansa propria sa rețea, cunoscută și sub numele de proiectul Kuiper.

Impactul real al acestei creșteri a populației de sateliți de pe orbita terestră joasă depinde de o serie de factori, inclusiv natura și obiectivele observațiilor făcute, capacitatea observatorilor de a elimina sau masca traseele de satelit din seturile de date și numărul, luminozitatea și altitudinea sateliților, explică autorii unui studiu recent, notează Space.

Rețelele de sateliți mari

Rețelele de sateliți mari ar putea crea probleme pe parcursul nopții, dacă sateliții lor constituenți sunt suficient de mari. De exemplu, o constelație mare care orbitează la 1.200 de kilometri deasupra Pământului, așa cum fac cei 74 de sateliți de bandă largă OneWeb. Această rețea va fi vizibilă toată noaptea în timpul verii și o parte semnificativă a nopții în timpul iernii, toamnei și primăverii și va avea un impact negativ asupra tuturor programelor de observație, explică cercetătorii

Oamenii de știință care au realizat acest raport oferă și o serie de recomandări legate de limitarea efectelor negative asupra observațiilor astronomice:

  • Lansarea unor sateliți care să nu atingă  o orbită mai înaltă de 600 kilometri.
  • Reducerea luminozității sateliților prin controlul orientării lor și/sau umbrirea suprafețelor lor reflectante.
  • Sprijiniți dezvoltării de programe de procesare a imaginilor care să reducă la minimum impactul traseelor urmate de sateliți
  • Transparență, punerea la dispoziția astronomilor informațiilor orbitale ale sateliților, astfel încât aceștia să-și poată orienta instrumentele departe de aceștia.
  • Reducerea numărului de sateliți de pe orbită.

Satellite Constellations 1 Workshop Report a fost prezentat în timpul evenimentului virtual SATCON1.

Citește și:

Cât de repede merge netul de la constelația Starlink?

Cum au compromis sateliții Starlink eforturile unui fotograf care încerca să surprindă cometa NEOWISE

Blackjack, versiunea militarizată a Starlink

SpaceX anunţă un plan pentru a reduce vizibilitatea satelitilor Starlink

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase