Home » Știință » Elicopterul Ingenuity a atins o viteză record în timpul celui de-al treilea zbor pe Marte

Elicopterul Ingenuity a atins o viteză record în timpul celui de-al treilea zbor pe Marte

Elicopterul Ingenuity a atins o viteză record în timpul celui de-al treilea zbor pe Marte
Credit foto: NASA/JPL-CALTECH
Publicat: 26.04.2021

Elicopterul Ingenuity al NASA a efectuat cu succes al treilea zbor pe suprafața marțiană. Elicopterul a decolat din nou duminică, 25 aprilie, iar agenția americană a anunțat că Ingenuity a zburat „mai repede și mai departe” decât în orice alte teste de pe Terra. Aceasta este cu adevărat o reușită monumentală.

„Zborul de astăzi a fost așa cum l-am plănuit, însă ne-a uimit. Prin acest zbor, noi am demonstrate capabilitățile cruciale care vor permite o dimensiune aeriană pentru viitoarele misiune marțiene”, a explicat Dave Lavery, director executiv al programului Ingenuity Mars Helicopter.

În timpul celui de-al treilea zbor, elicopterul Ingenuity a ajuns la o altitudine de 4,8 metri înainte să se deplaseze aproximativ 20 de metri de-a lungul suprafeței Planetei Roșii. Ingenuity a atins o viteză maximă de 2 metri pe secundă sau 7,24 km/h.

Încă o reușită importantă pentru Ingenuity

Deși nu pare mult, elicopterul Ingenuity a atins o viteză mai mare decât orice alt test efectuat pe Terra. De asemenea, aceasta a fost cea mai mare distanță pe care s-a deplasat Ingenuity în zbor până acum.

La fel ca un părinte mândru de copilul său, roverul Perseverance al NASA era situat în apropiere și pregătit să surprindă imagini cu zborul record al lui Ingenuity. Elicopterul a reușit să surprindă o imagine alb-negru cu ajutorul camerei de navigare de la bordul său.

Fotografia incredibilă marchează încă o reușită importantă pentru Ingenuity. Elicopterul este capabil să proceseze cu succes imagini de la camera de navigare în timp ce zboară pe distanțe lungi, potrivit Futurism.

„Prima dată când vedem că algoritmul pentru cameră funcționează pe o distanță lungă”

Elicopterul Ingenuity nu a mai zburat cu asemenea viteză și pe această distanță până acum, așa că NASA nu era sigură dacă va reușit să o facă.

„Aceasta este prima dată când vedem că algoritmul pentru cameră funcționează pe o distanță lungă. Nu poți face asta într-o încăpere pentru teste”, a precizat MiMi Aung, manager de proiect al lui Ingenuity de la Jet Propulsion Laboratory (JPL).

NASA plănuiește deja al patrulea zbor pentru elicopterul Ingenuity, însă data exactă nu a fost stabilită deocamdată .

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ingenuity, elicopterul trimis de NASA pe Marte, a zburat cu succes pentru a doua oară

O filmare uimitoare arată primul zbor al lui Ingenuity pe Marte. Cercetătorii de la NASA au avut „pielea de găină”

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul zbor pe planeta Marte

Încă o premieră pe Marte. NASA a reușit să extragă oxigen pur și respirabil din atmosfera marțiană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase