Home » Știință » Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul zbor pe planeta Marte

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul zbor pe planeta Marte

Publicat: 19.04.2021

Elicopterul Ingenuity a efectuat cu succes primul zbor pe planeta Marte. Acesta este primul zbor al omenirii pe o altă planetă, iar NASA a comparat reușita cu zborul fraților Wright pe Pământ.

Elicopterul a desfășurat cu succes luni, 19 aprilie, primul zbor pe Planeta Roșie, au anunțat cercetătorii de la NASA. Ingenuity a reușit să se ridice de la sol până la 3 metri înălțime, iar apoi a coborât ușor. Oamenii de știință au arătat și primele imagini cu elicopterul zburând pe Marte, una în care se poate vedea umbra lui Ingenuity, iar alta în care elicopterul a fost fotografiat de roverul Perseverance.

„Ingenuity a efectuat primul său zbor. Acesta este primul zbor controlat pe o altă planetă”, au scris reprezentanții NASA pe contul oficial de Twitter.

Elicopterul Ingenuity a călătorit aproape 482 de milioane de kilometri la bordul roverului Perseverance. Inginerii de la NASA au inclus o bucată din primul avion al fraților Wright la bordul elicopterului Ingenuity.

Primele imagini cu elicopterul Ingenuity zburând pe Marte. Sursa foto: NASA

Cum se compară Ingenuity cu un elicopter obișnuit?

Lamele unui elicopter obișnuit pe Pământ efectuează în jur de 400 sau 500 de rotații pe minute. Însă, lamele elicopterului Ingenuity desfășoară aproximativ 2.500 de rotații pe minut.

Elicopterul Ingenuity cântărește aproximativ 1,8 kilograme pe Terra. Totodată, fuzelajul elicopterului este de mărimea unei cutii de șervețele. Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA erau siguri că zborul în atmosfera subțire a lui Marte este posibil din punct de vedere teoretic. Totuși, nimeni nu știa cu certitudine dacă poate fi construit un vehicul îndeajuns de puternic pentru zborul pe marte, dar și pentru comunicarea și supraviețuirea în mod autonom.

De ce este atât de important zborul elicopterului Ingenuity pe Marte?

Ingenuity a fost conceput pentru a demonstra tehnologia și operațiunile necesare pentru zborul în atmosfera planetei Marte. Zborul pe o altă planetă ar putea permite dezvoltarea altor vehicule zburătoare care ar putea face parte din viitoarele misiuni umane și robotice pe Marte.

De asemenea, utilizarea elicopterelor pe Marte sau pe alte planete ne-ar permite să obținem imagini de înaltă rezoluție și să accesăm zone în care vehiculele noastre nu pot ajunge.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Roverul Perseverance a trimis înapoi pe Pământ cel mai adorabil selfie făcut până acum pe o altă planetă

O bucată din primul avion al fraților Wright va scrie istorie pe planeta Marte

Misiunea Perseverance pe Marte. Ingenuity, primul elicopter care zboară pe o altă planetă

Roverul Perseverance a descoperit o rocă ciudată pe Marte. Imaginile dezvăluite de NASA

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase