Home » Lumea digitală » Viitorul sistemului financiar al Rusiei. Ce spune guvernatorul băncii centrale

Viitorul sistemului financiar al Rusiei. Ce spune guvernatorul băncii centrale

Viitorul sistemului financiar al Rusiei. Ce spune guvernatorul băncii centrale
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 05.06.2021

Pe măsură ce economia se mișcă spre online, monedele digitale vor fi viitorul sistemelor financiare, potrivit guvernatorului băncii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, citată de CNBC.

Este nevoie de sisteme de plată rapide și ieftine, iar monedele digitale ale băncii centrale pot umple acest gol, a declarat Elvira Nabiullina, într-un interviu.

„Cred că este viitorul sistemului nostru financiar, deoarece se corelează cu această dezvoltare a economiei digitale”, a spus ea.

Moscova a lansat o consultare privind o rublă digitală în octombrie și își propune să aibă un prototip pregătit până la sfârșitul anului 2021. Un program pilot și probele ar putea începe anul viitor, a spus Nabiullina.

Aceasta măsură ar putea fi o preocupare pentru SUA, potrivit unui fost oficial al Trezoreriei SUA, Michael Greenwald.

Criptomonedele erau ilegale în Rusia până anul trecut

„Ceea ce mă alarmează este dacă Rusia, China și Iranul își creează fiecare o monedă digitală a băncii centrale, pentru a opera în afara sistemului dolarului și alte țări le-ar urma”, a declarat el miercuri pentru CNBC. „Ar fi alarmant”.

Monedele digitale ale băncilor centrale nu sunt aceleași lucru cu criptomonedele, cum ar fi bitcoin. Ele sunt emise și controlate de autorități, iar valoarea unei ruble digitale va fi egală cu o rublă de acum, a declarat Banca Rusiei anul trecut, potrivit Mediafax.

Criptomonedele erau ilegale în Rusia până anul trecut și încă nu pot fi utilizate pentru a efectua plăți.

„Vom merge pas cu pas, pentru că este un proiect foarte dificil, tehnologic, legal …”, a spus Nabiullina.

Multe bănci centrale din întreaga lume dezvoltă monede digitale suverane, dar Nabiullina prezice că vor exista provocări în găsirea „soluțiilor comune” între sistemele care au fost dezvoltate independent de diferite țări.

„Dacă fiecare bancă își creează propriul sistem, cu standarde locale, va fi foarte dificil să creăm interconectări între aceste sisteme pentru a facilita toate plățile transfrontaliere”, a spus ea.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase