Home » Istorie » Un sarcofag antropomorf, descoperit printre noile morminte dezvăluite sub Catedrala Notre-Dame

Un sarcofag antropomorf, descoperit printre noile morminte dezvăluite sub Catedrala Notre-Dame

Publicat: 17.03.2022

Mai multe morminte și un sarcofag în formă de om, făcut din plumb, toate datând probabil din secolul al XIV-lea, au fost descoperite de arheologi la Catedrala Notre-Dame din Paris, în urma incendiului devastator din 2019.

Potrivit Science Alert, locurile de înmormântare „de o calitate științifică remarcabilă” au fost dezgropate în timpul lucrărilor pregătitoare pentru reconstrucția turnului bisericii antice în locul central unde transeptul traversează naosul.

Printre morminte se afla și „un sarcofag în formă de om, făcut din plumb, complet conservat”.

Se crede că sicriul a fost făcut pentru un demnitar în anii 1300, secolul de după construirea Catedralei Notre-Dame.

În afară de morminte, au mai fost găsite elemente de sculpturi pictate chiar sub nivelul parterului actual catedralei, identificate ca părți ale jubeului (un element arhitectural care separă zona altarului de naos) original din secolul al XIII-lea.

În timpul unei vizite a AFP, arheologii curățau și excavau cu delicatețe sculpturile care ieșeau din pământ, inclusiv o pereche de mâini sculptate.

Bustul unui bărbat cu barbă și câteva legume sculptate, cu urme de vopsea încă vizibile, fuseseră îndepărtate.

Un sarcofag în formă de om cu conținutul bine păstrat

Echipa a folosit deja o mini cameră endoscopică pentru a arunca o privire în interiorul sarcofagului, care părea a fi deformat de greutatea pământului și a pietrelor.

sarcofag în formă de om
Foto: Profimedia

„Puteți întrezări bucăți de țesătură, păr și mai ales o pernă de frunze deasupra capului, un fenomen binecunoscut pentru îngroparea liderilor religioși”, a spus Christophe Besnier, arheologul principal.

„Faptul că aceste elemente vegetale sunt încă în interior înseamnă că organismul se află într-o stare foarte bună de conservare”, a adăugat el.

Această descoperire ne va ajuta să înțelegem mai bine practicile funerare din Evul Mediu, a adăugat Dominique Garcia, de la Institutul Național de Cercetări Arheologice.

Când se redeschide Notre-Dame?

Descoperirile au fost făcute în timp ce echipele de reconstrucție se pregăteau să instaleze schele uriașe pentru a reconstrui turla și a trebuit să verifice stabilitatea solului.

În acest proces, au descoperit un sistem de încălzire subteran din secolul al XIX-lea și acest sarcofag în formă de om întins printre țevile din cărămidă.

În ciuda entuziasmului descoperirii, arheologii trebuie să se grăbească. Mai au timp doar până pe 25 martie pentru a-și termina lucrările, înainte ca proiectul de reconstrucție să fie reluat. Redeschiderea Catedralei Notre-Dame a fost planificată pentru 2024.

Vă recomandăm să citiți și:

Castelul Peveril, fortăreața în care erau terorizați și pedepsiți infractorii

O necropolă romană a fost descoperită sub un supermarket din nordul Franței

Un vas din aur, extrem de rar și vechi de 3.000 de ani, descoperit în Austria

„Cercuri din lemn”, vechi de 4.500 de ani, descoperite în Portugalia, îi uimesc pe istorici

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase