Home » Știință » NASA a anulat a treia încercare de alimentare a rachetei Artemis 1 care va readuce oamenii pe Lună

NASA a anulat a treia încercare de alimentare a rachetei Artemis 1 care va readuce oamenii pe Lună

NASA a anulat a treia încercare de alimentare a rachetei Artemis 1 care va readuce oamenii pe Lună
Credit foto: NASA/Joel Kowsky
Publicat: 16.04.2022

NASA a întrerupt a treia încercare de încărcare a propulsoarelor Space Launch System, după ce a întâmpinat mai multe probleme, inclusiv o scurgere de hidrogen.

NASA începuse să încarce oxigen lichid în etapa centrală a SLS la Complexul de lansare 39B, după o întârziere cauzată de probleme legate de aprovizionarea cu azot pe rampa utilizată pentru a susține operațiunile de încărcare.

Cu toate acestea, controlorii au oprit încărcarea oxigenului lichid la scurt timp după ce au început operațiunile inițiale, atunci când a fost depășită o limită de temperatură.

NASA a dezvoltat o soluție la această problemă, pe care agenția nu a descris-o imediat, și a repornit încărcarea oxigenului lichid.

Ulterior, hidrogenul lichid a început să curgă în etapa de bază, potrivit actualizărilor furnizate de un cont de Twitter al NASA.

NASA a anulat testul

Cu toate acestea, NASA a precizat că a oprit încărcarea hidrogenului lichid atunci când inginerii au detectat o creștere a presiunii la trecerea de la umplerea lentă a propulsorului, la umplerea rapidă.

Controlorii au oprit încărcarea oxigenului lichid pentru a remedia această problemă și a trece la ceea ce NASA a numit o umplere rapidă „modificată”.

Controlorii, însă, au oprit din nou încărcarea hidrogenului lichid după ce au detectat o scurgere la o conductă care leagă etapa centrală de catargul de serviciu de pe platforma de lansare. În acel moment, rezervorul de oxigen lichid al etapei centrale era plin în proporție de 49%, dar rezervorul de hidrogen lichid era plin doar în proporție de 5%.

NASA a anulat testul și a anunțat că se va concentra pe răcirea conductelor de propulsie din etapa superioară a SLS.

Managerii NASA au decis anterior să nu umple rezervoarele de pe acea treaptă superioară în cadrul acestui test din cauza unei supape de reținere a heliului defecte.

NASA a renunțat la două repetiții generale anterioare

Nu a fost imediat clar când NASA va încerca din nou să finalizeze repetiția SLS. NASA a declarat doar că nu va continua cu etapa terminală a numărătorii inverse și în schimb „va evalua următorii pași”.

NASA a renunțat la două repetiții generale anterioare ale SLS, deși niciuna nu a ajuns atât de departe ca acest test. Prima s-a oprit înainte de a putea începe încărcarea propulsoarelor.

Cea de-a doua, a umplut, de asemenea, rezervorul de oxigen lichid din etapa centrală până la aproximativ 50%, dar s-a oprit înainte de a putea începe încărcarea hidrogenului lichid din cauza unei supape neconfigurate.

După cea de-a doua încercare, tehnicienii au descoperit supapa de reținere a heliului defectă, fapt ce i-a determinat să recurgă la un plan modificat pentru repetiția generală, care nu a implicat umplerea rezervoarelor acelei etape.

Ca și în cazul primelor două teste de umplere a rezervoarelor, fluxul de informații a fost adesea la fel de neregulat ca și fluxul de hidrogen lichid și oxigen lichid, raportează Space News.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Megaracheta Space Launch System (SLS) a NASA, care va readuce oameni pe Lună, mult mai scumpă decât s-a preconizat

Megaracheta SLS de la NASA, văzută la răsăritul soarelui și de la bordul stației spațiale

NASA a testat din nou racheta SLS care va readuce oamenii pe Lună. Cum s-a sfârșit totul

Imagini dramatice. Megaracheta de la NASA, lovită de trăsnet chiar pe platforma de lansare

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase