Home » Istorie » Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?

Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?

Publicat: 13.09.2022

O echipă de oameni de știință, condusă de Universitatea din Bristol, a descoperit noi informații despre dieta oamenilor care trăiau în Marea Britanie neolitică și a găsit dovezi că cerealele, inclusiv grâul, erau gătite în oale.

Cu ajutorul analizei chimice a ceramicii antice și incredibil de bine conservate găsite în apele din jurul unor mici insule artificiale din Scoția, echipa a putut discerne că cerealele erau gătite în vase și amestecate cu produse lactate și, ocazional, cu carne, probabil pentru a crea forme timpurii de terci și tocană.

De asemenea, au descoperit că oamenii care vizitau aceste insule foloseau vase mai mici pentru a găti cereale cu lapte și vase mai mari pentru mâncăruri pe bază de carne. Descoperirile sunt prezentate în revista Nature Communications.

Cultivarea cerealelor în Marea Britanie datează din jurul anului 4000 î.Hr. și a fost probabil introdusă de fermierii migranți din Europa continentală. Acest lucru este evidențiat de unele recuperări, adesea rare și sporadice, de boabe de cereale conservate și alte resturi găsite în siturile neolitice.

Urme păstrate timp de mii de ani

În această perioadă, ceramica a fost, de asemenea, introdusă în Marea Britanie și există numeroase dovezi ale produselor domestice, cum ar fi produsele lactate, în amprentele moleculare lipidice extrase din țesătura acestor vase.

Cu toate acestea, cu excepția meiului, nu a fost posibilă încă detectarea urmelor moleculare ale cerealelor de însoțire în aceste semnături lipidice, deși acestea au continuat să devină un aliment de bază care domină astăzi economia globală de subzistență.

O analiză publicată anterior a ceramicii romane de la Vindolanda -Zidul lui Hadrian- a demonstrat că markerii lipidici specifici pentru cereale pot supraviețui absorbiți în ceramica arheologică conservată în condiții de îmbibare cu apă și pot fi detectați printr-o abordare de înaltă sensibilitate, dar, fapt important, această analiză a avut o vechime de ,,doar” 2 000 de ani și provine din contexte în care se știe că au fost prezente cereale.

Noile descoperiri raportate acum arată că biomarkerii cerealelor se pot păstra timp de mii de ani în condiții favorabile.

Vasele analizate, intacte și decorate

Un alt element fascinant al acestei cercetări a fost faptul că multe dintre vasele analizate erau intacte și decorate, ceea ce ar putea sugera că acestea ar fi putut avea un anumit scop ceremonial. Având în vedere că funcția reală a insulelor în sine nu este încă pe deplin înțeleasă (unele fiind mult prea mici pentru a fi ocupate permanent), cercetarea oferă noi perspective cu privire la posibilele moduri în care au fost folosite aceste construcții.

În timpul analizei, au fost detectați pe scară largă biomarkeri de cereale (pe o treime din vase), oferind cele mai timpurii dovezi biomoleculare pentru cereale în reziduurile de ceramică absorbită din această regiune.

Constatările indică faptul că grâul era gătit în oale, în ciuda faptului că dovezile limitate din părțile de plante carbonizate din această regiune a Scoției atlantice indică în principal orzul. Acest lucru s-ar putea datora faptului că grâul este subreprezentat în resturile vegetale carbonizate, deoarece poate fi preparat în mod diferit (de exemplu, fiert ca parte a tocănițelor), deci nu este carbonizat în mod regulat sau din cauza unor practici de gătit mai neobișnuite.

O fereastră către tradițiile culinare ale fermierilor timpurii

Markerii cerealelor au fost puternic asociați cu reziduurile lipidice pentru produsele lactate din vase, sugerând că acestea ar fi putut fi gătite împreună ca un terci cu lapte.

Cercetarea a fost condusă de doctorii Simon Hammann și Lucy Cramp de la Departamentul de Antropologie și Arheologie al Universității din Bristol, scrie EurekAlert.

,,Este foarte interesant să vedem că biomarkerii de cereale din vase pot supraviețui în condiții favorabile în eșantioane din perioada în care cerealele (și ceramica) au fost introduse în Marea Britanie. Metoda noastră moleculară bazată pe lipide poate completa metodele utilizate pentru a investiga introducerea și răspândirea agriculturii cerealelor”.

,,Această cercetare ne oferă o fereastră către tradițiile culinare ale fermierilor timpurii care trăiau la marginea nord-vestică a Europei, ale căror moduri de viață sunt puțin cunoscute. Ea ne oferă o primă imagine a tipurilor de practici care au fost asociate cu aceste enigmatice locații”, a adăugat Dr. Cramp.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Morminte din timpul Migrației popoarelor și din Neolitic, găsite lângă Dunăre

Cultivarea orezului, înregistrată într-un sit neolitic vechi de 8.000 de ani. Ce au dezvăluit boabele carbonizate?

Originile iepurașului de Paște, din Neolitic și până astăzi

Noi teste criminalistice au confirmat cauza morții pentru un pescar din Neolitic

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase