Home » Știință » Cea mai detaliată imagine panoramică făcută până acum pe o altă planetă

Cea mai detaliată imagine panoramică făcută până acum pe o altă planetă

Credit foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS
Publicat: 16.09.2022

Roverul Perseverance al NASA tocmai a surprins cea mai detaliată imagine panoramică de până acum cu planeta Marte, reunind 1.118 de cadre individuale pentru a crea un peisaj cu o rezoluție de 2,5 miliarde de pixeli.

În noua imagine poate fi observată granularitate nisipului marțian, efectele vântului, fracturi fine ale rocile, precum și stratul sedimentar lăsat în urma cu miliarde de ani. Aceasta este cea mai detaliată imagine panoramică făcută până acum pe o altă planetă și este, fără îndoială, spectaculoasă.

Roverul Perseverance explorează momentan o delta antică ce aducea cândva apă în Craterul Jezero. Pe măsură ce apa a dispărut, tot mai multe strate de roci sedimentare au apărut, au transmis oamenii de știință din cadrul programului de explorare pe Marte.

A existat sau nu viață pe Planeta Roșie?

Roverul de la NASA analizează suprafața rocilor și colectează mostre pentru a fi returnate pe Pământ. Aceste roci vor oferi detalii despre cum era Marte atunci când era o lume „umedă” și ne-ar putea spune dacă au existat sau nu forme de viață pe Planeta Roșie.

Imaginile au fost făcute în zilele de 12, 13, 16 și 17 iunie 2022, în timpul procesului de explorare inițial al deltei de către roverul Perseverance.

Un obiectiv principal al misiunii Perseverance

Deltele sunt considerate a fi cele mai bune locuri de pe Marte pentru a căuta potențiale urme ale vieții microbiene antice. Astfel, ajungerea la Delta Jezero a fost un obiectiv principal al misiunii Perseverance, încă de la amartizarea roverelui în crater, în februarie 2021.

Misiunea Mars 2020 Perseverance face parte din strategia de explorare a NASA „de la Lună la Marte”, care include misiunile Artemis către Lună ce vor ajuta pregătirile pentru explorarea umană pe Planeta Roșie.

Cea mai detaliată imagine panoramică realizată până acum pe o altă planetă poate fi accesată, descărcată și analizată îndeaproape AICI.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Surprize, surprize pe Planeta Roșie. Apa de pe Marte sfidează așteptările cercetătorilor

„Valuri” albastre pe Planeta Roșie. Ce a descoperit NASA?

Roverul Perseverance, echipat cu 4 din cele 5 simțuri umane. Cum îl ajută să exploreze Planeta Roșie?

Cercetătorii au aflat care este viteza sunetului pe Marte. Ascultă AICI sunetele de pe Planeta Roșie!

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase