Home » Natură » Test de cultură generală. Cum fac albinele miere?

Test de cultură generală. Cum fac albinele miere?

Publicat: 17.01.2023

Mierea poate fi consumată în diferite feluri, cum ar fi întinsă pe pâine sau folosită la îndulcirea ceaiului. Cum fac albinele miere?

Un lichid gros, auriu, produs de albinele harnice, mierea este făcută din nectarul plantelor cu flori și este păstrată în interiorul stupului pentru a fi consumată în perioadele de deficit.

Dar cum fac albinele miere? Albinele își folosesc limba lungă, precum un tub pentru a extrage nectarul (un lichid zaharos) din flori, pe care îl depozitează în stomacul de miere. Mișcându-se în acest stomac, nectarul se amestecă cu enzime care îi transformă compoziția chimică și pH-ul, făcându-l mai potrivit pentru depozitarea pe termen lung.

Cum fac albinele miere?

Când o albină se întoarce în stup, ea transmite nectarul unei alte albine regurgitând lichidul în gura celeilalte albine. Acest proces de regurgitare se repetă până când nectarul parțial digerat este în final depus într-un fagure.

Odată ajuns în fagure, nectarul încă este un lichid care nu seamănă deloc cu mierea groasă pe care o folosim la micul dejun. Pentru a scoate toată apa în plus din miere, albinele ventilează fagurele cu aripile lor, în efortul de a accelera procesul de evaporare.

Când cea mai mare parte a apei s-a evaporat din fagure, albina sigilează fagurele cu o secreție de lichid din abdomen, care în cele din urmă se întărește și formează ceara de albine. Departe de aer și apă, mierea poate fi păstrată la nesfârșit, oferindu-le albinelor sursa de hrană perfectă pentru lunile reci de iarnă, explică Live Science.

Consumatori de miere

Dar albinele nu sunt singurele care tânjesc după alimentul dulce. Oamenii, urșii, bursucii și alte animale se folosesc de magaziile de iarnă ale prietenilor lor înaripați pentru a recolta miere.

De fapt, până când zahărul a devenit disponibil la scară largă în secolul al XVI-lea, mierea a fost principalul îndulcitor din lume, Grecia antică și Sicilia fiind printre cele mai cunoscute centre istorice pentru producția de miere.

Culoarea, gustul, aroma și textura mierii variază foarte mult în funcție de tipul de floare pe care o frecventează o albină. Mierea de trifoi, de exemplu, diferă foarte mult de mierea recoltată de la albinele care frecventează un câmp de lavandă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că vitamina D ajută la funcționarea mai bună a creierului

Consumul de alimente ultraprocesate duce la deteriorarea creierului

Mâncarea condimentată și alunele, un plus de sănătate pentru intestin

Cofeina poate îmbunătăți performanța atleților

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Albert Einstein a avut dreptate: Timpul se scurge mai repede pe planeta Marte!
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Legendele uitate care au modelat miturile arturiene: Iosif din Arimateea și primii Vânători ai Graalului
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Cum îi sprijinim pe cei care au pierdut pe cineva drag ori sunt la final de viață? Ghid empatic, bazat pe psihologie
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Gardieni, creatori și simboluri ale puterii: Dragonii nu au fost întotdeauna personaje negative
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma
Un bazin roman monumental, ascuns timp de 2.000 de ani, a fost dezgropat lângă Roma