Home » Știință » Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie

Telescopul Webb a doborât recordul lui Hubble pentru cele mai multe galaxii surprinse într-o fotografie
Credit foto: Credit foto: COSMOS-Web/Kartaltepe, Casey, Franco, Larson, et al./RIT/UT Austin/CANDIDE.
Publicat: 15.03.2023

Hubble Ultra Deep Field, realizat cu ajutorul Telescopului Spațial Hubble al NASA, a fost considerat cândva apogeul studiilor astronomice, capturând lumina de la aproximativ 10.000 de galaxii din cele mai îndepărtate zone ale Cosmosului, toate într-o singură imagine. 

Dar, după așa cum probabil știți deja, Telescopul Spațial James Webb (JWST) s-a dovedit a fi atât de avansat, încât face ca eforturile uriașe ale Telescopului Spațial Hubble să pară unele cât se poate de obișnuite.

Astronomii împărtășesc acum unele dintre primele imagini din cel mai mare studiu de până acum al lui James Webb. Este vorba despre COSMOS-Web, care va eclipsa domeniul de aplicare al Hubble Ultra Deep Field, cu un număr impresionant de 25.000 de galaxii doar în prima sa etapă, potrivit Futurism.

O mulțime de galaxii exotice

„Este una dintre cele mai mari imagini JWST realizate până în prezent. Și totuși, reprezintă doar 4% din datele pe care le vom obține pentru întreaga supraveghere. Atunci când va fi terminat, această fotografie va fi uimitor de mare și copleșitor de frumoasă”, a declarat Caitlin Casey, coinvestigator principal al proiectului și astronom la Universitatea Texas din Austin, SUA.

În prima imagine sunt deja observabile o mulțime de galaxii exotice: galaxii spiralate, galazii de fuziune, gravitația galaxiilor creând lentile cosmice, care măresc și mai mult galaxiile mai vechi din spatele lor.

Oamenii de știință speră să aprofundeze înțelegerea noastră asupra Epocii de reionizare dintre 400.000 și un miliard de ani după Big Bang, o perioadă în care au apărut stele, galaxii și alte structuri.

De un interes deosebit sunt aceste galaxii primare și modul în care materia întunecată, o substanță ipotetică, dar neobservabilă, despre care se crede că ține toate galaxiile împreună, a evoluat odată cu ele.

O viziune precisă asupra Universului

Aceasta este doar prima etapă a sondajului. Când se va încheia, cei peste 200 de oameni de știință din întreaga lume, care colaborează la acest proiect, vor fi cercetat până la un milion de galaxii pe parcursul a aproximativ 225 de ore de observații.

Potrivit astrofizicianului Santosh Harish, de la Institutul de Tehnologie din Rochester, SUA, James Webb prezintă lucrurile într-un mod atât de detaliat, încât „sursele apar literalmente în fiecare petic de cer observat”.

„Cu aceste prime observații, abia am zgâriat suprafața a ceea ce va urma odată cu finalizarea acestui program, anul viitor”, a spus Harish.

Vă mai recomandăm și:

Edwin Hubble, astronomul care a demonstrat existența altor galaxii. „Timpul trecut este finit, timpul viitor este infinit”

Telescopul Webb doboară recordul pentru cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată

Semnalul care le poate dezvălui astronomilor cum erau, de fapt, primele galaxii

Găurile negre supermasive ar putea fi motorul expansiunii Universului

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase