Home » Știință » Orbita Telescopului Hubble s-a scurtat, iar asta afectează calitatea imaginilor

Orbita Telescopului Hubble s-a scurtat, iar asta afectează calitatea imaginilor

Publicat: 09.03.2023
Orbita Telescopului Hubble s-a scurtat, iar asta afectează calitatea imaginilor
Foto: ESA/Hubble & NASA, Z. Levay

Starlink și alte constelații de sateliți de bandă largă vor amenința observațiile astronomice în următorii ani. Acum nici orbita Telescopului Hubble nu mai este suficientă pentru a depăși obstacolul.

Odată cu desfășurarea Starlink și a altor constelații de sateliți de comunicații, a apărut o înțelegere tot mai mare a impactului lor dăunător asupra astronomiei. Numărul în creștere de sateliți de internet de pe orbita Pământului s-a remarcat ca având efecte nedorite asupra studiilor astronomice făcute folosind observatoare de la sol de către comunitatea astronomică internațională.

Aceste probleme afectează în prezent și Telescopul Hubble, notează Interesting Engineering.

Ce se întâmplă cu orbita Telescopului Hubble?

Un studiu recent, publicat în Nature Astronomy, detaliază impactul pe care îl au sateliții asupra investigațiilor astronomice pe orbita lui Hubble. Autorul principal al studiului este Sandor Kruk, cercetător la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră (Germania).

Forța de frecare face ca orbita Telescopului Hubble să scadă progresiv. Acesta a fost trimis pe orbită în 1990 la 547 de kilometri de Pământ. De atunci, orbita sa s-a redus la doar 538 km. Pe măsură ce orbita sa scade, telescopul devine mai sensibil la o varietate mai mare de sateliți de deasupra lui. Poziția, unghiul și îndreptarea telescopului afectează sensibilitatea instrumentului.

Autorii au folosit învățarea automată și cetățeni pasionați de știință pentru a evalua 20 de ani de fotografii de la Hubble. Analiza lor a arătat că urme de sateliți erau prezente în 2,7% dintre fotografiile lui Hubble din acea perioadă.

Care este soluția acestei probleme?

Nimeni nu ar trebui să fie surprins că atunci când mai mulți sateliți sunt lansați pe orbită, mai multe urme de satelit sunt vizibile în fotografii de-a lungul timpului. Urmele de sateliți apar deoarece fotografiile Telescopului Hubble au de obicei un timp de expunere de 11 minute. Oamenii de știință au descoperit 144 de fotografii cu mai multe urme de satelit. 133 aveau câte două urme, 10 aveau câte trei și o fotografie avea patru urme.

Având în vedere toate informațiile disponibile, oamenii de știință au estimat probabilitatea de a observa o urmă de satelit în orice imagine Hubble realizată începând cu 2009. Probabilitatea de a observa o urmă de satelit într-o imagine a crescut cu 59%, respectiv 71%.

Nu putem contesta utilitatea sateliților, dar impactul lor asupra astronomiei trebuie discutat în amănunt.

Vă recomandăm să citiți și:

Energia întunecată a Universului ar putea să ducă la un al doilea Big Bang, arată un studiu

Astronomii sunt tot mai aproape de a elucida misterul găurilor negre care fuzionează

Un cercetător al NASA îndeamnă agenția spațială să exploreze misterele planetei Uranus

Asteroidul Ryugu conține molecule organice mai vechi decât Soarele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase