Home » D:News » Echipa care a dezvoltat Telescopul Spațial James Webb al NASA va primi un premiu de top

Echipa care a dezvoltat Telescopul Spațial James Webb al NASA va primi un premiu de top

Echipa care a dezvoltat Telescopul Spațial James Webb al NASA va primi un premiu de top
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.02.2023

Echipa care a proiectat Telescopul Spațial James Webb al NASA a fost selectată să primească în 2023 Premiul John L. „Jack” Swigert pentru explorare spațială, un premiu de top acordat de Fundația Spațială. Acest premiu anual onorează o agenție spațială, o companie sau un consorțiu de organizații din domeniul explorării și descoperirii spațiale.

Premiul va fi prezentat la ceremonia anuală de deschidere a Fundației Spațiale în cadrul Simpozionului Spațial din Colorado, SUA, pe data de 17 aprilie a.c.

„Echipa Telescopului James Webb reprezintă ceea ce are mai bun umanitatea noastră și o încercare permanentă de a înțelege mai bine spațiul. Fiecare imagine este o nouă descoperire. Webb este culminarea deceniilor de persistență și ingeniozitate umană cândva de neimaginat, care a fost făcut posibil de un parteneriat internațional. Împreună, dezvăluim Universul și inspirăm lumea”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA, potrivit Phys.org.

Tehnologia care a permis unele dintre cele mai interesante descoperiri spațiale

„În primul său an de funcționare, munca și dezvăluirile echipei Telescopului Spațial James Webb au deschis un întreg nou capitol de cunoaștere și inspirație care va schimba pentru totdeauna viețile și istoria noastră […]”, a declarat Tom Zelibor, director executiv al Fundației Spațiale.

Webb, cel mai avansat telescop științific spațial din lume, a fost lansat pe 25 decembrie 2021. În 2022, echipa acestuia a completat cu succes o serie de implementări pentru a desfășura observatorul în configurația sa finală în spațiu. Apoi i-au aliniat oglinzile cu o precizie de câțiva nanometri, i-au instalat și i-au testat instrumentele puternice și au început oficial misiunea Webb de a explora Universul în infraroșu.

Cu optica sa de aproape două ori mai performantă decât cea necesară misiunii, Webb descoperă unele dintre cele mai timpurii galaxii observate vreodată, privind prin norii de praf și văzând stelele în formare și oferă o imagine mai detaliată ca niciodată asupra atmosferelor planetelor din afara Sistemului nostru Solar.

O nouă eră a științei, posibilă printr-un parteneriat internațional

Webb a surprins, de asemenea, noi imagini ale planetelor din Sistemul nostru solar, inclusiv cea mai clară imagine a inelelor lui Neptun din ultimele decenii. Premiul Swigert, care aduce un omagiu astronautului NASA Jack Swigert pentru moștenirea sa în domeniul explorării spațiale, va recunoaște contribuțiile membrilor echipei care au proiectat, dezvoltat și care acum operează misiunea Webb.

„Echipa noastră vastă și dedicată din cadrul misiunii Telescopului Spațial James Webb ne aduce deja tot mai aproape de a vedea cele mai timpurii și mai îndepărtate galaxii care strălucesc în Universul nostru. Webb este o colaborare internațională care implică un grup de mii de oameni diferiți, care a lansat NASA într-o nouă eră a științei de clasă mondială și care revoluționează viziunea noastră asupra cosmosului”, a declarat Sandra Connelly, administrator asociat interimar al Direcției Misiunilor Științifice de la sediul central al NASA.

Vă mai recomandăm și: 

Microscopul inspirat de Telescopul James Webb vede moleculele în 6D

Primele observații ale Telescopului Spațial James Webb cu Marte

Telescopul James Webb a descoperit o galaxie uimitoare la marginea Universului

Ce s-ar întâmpla dacă ai muri pe Marte? NASA a efectuat „simulări ale morții”

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase