Home » Știință » Un mic senzor de pH ar putea arăta cât de proaspete sunt alimentele ambalate

Un mic senzor de pH ar putea arăta cât de proaspete sunt alimentele ambalate

Publicat: 20.03.2023

Uitați de data de expirare de pe ambalaje! Un absolvent de la Southern Methodist University (SMU, din SUA) a dezvoltat un mic senzor de pH care vă poate spune în timp real dacă mâncarea este alterată.

Acest mic senzor de pH are doar 2 milimetri lungime și 10 milimetri lățime, ceea ce face posibilă încorporarea lui în metodele actuale de ambalare a alimentelor, de exemplu, în ambalajele de plastic.

Industriile folosesc de obicei senzori mult mai voluminoși pentru a măsura nivelurile de pH, senzori care nu pot fi incluși în fiecare pachet de alimente pentru a le monitoriza prospețimea în timp real.

Un mic senzor de pH ar putea elimina data de expirare de pe ambalaje

„Senzorii de pH pe care i-am dezvoltat funcționează ca un mic dispozitiv de identificare prin radiofrecvență fără fir, asemănător cu ceea ce găsiți în eticheta de bagaj după ce a fost verificat în aeroporturi. De fiecare dată când un pachet de alimente dotat cu dispozitivul nostru trece de un punct de control, cum ar fi centrele logistice de expediere, porturile, porțile sau intrările în supermarketuri, alimentele ar putea fi scanate și datele ar putea fi trimise înapoi la un server care urmărește nivelurile pH-ului lor”, a spus doctoranda Khengdauliu Chawang, de la Lyle School of Engineering din cadrul SMU și principala creatoare a dispozitivului.

„O astfel de configurație ar permite monitorizarea continuă a pH-ului și ar detecta cu precizie limitele de prospețime de-a lungul întregii călătorii, de la ferme la casele consumatorilor”, spune ea.

Aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente produse în întreaga lume rămân neconsumate în fiecare an, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU. Aproape 40% dintre alimente, aproximativ 130 de miliarde de mese, sunt risipite în Statele Unite, conform estimărilor Feeding America.

De ce a fost creat dispozitivul?

Crearea dispozitivului a fost personală pentru Chawang, absolventă de inginerie electrică și informatică originară din Nagaland, o regiune îndepărtată din India, unde populația se bazează în mare măsură pe culturile agricole.

„Risipirea alimentelor în Nagaland înseamnă copii subnutriți și muncă suplimentară pe teren pentru persoanele în vârstă pentru a compensa pierderea”, a spus Chawang.

„Nevoia de a preveni risipa de alimente m-a motivat să mă gândesc la un dispozitiv care nu este costisitor sau care nu necesită multă forță de muncă pentru a fi dezvoltat, este de unică folosință și poate detecta nivelurile de prospețime”, a continuat ea, potrivit Tech Xplore.

Risipa alimentară nu contribuie doar la insecuritatea alimentară și la pierderea de profituri pentru producătorii de alimente, dar este dăunătoare și pentru mediu. Transportul tuturor acestor alimente neconsumate în SUA produce aproximativ aceeași cantitate de emisii de dioxid de carbon în atmosferă ca 42 de centrale electrice pe cărbune, a raportat Agenția de Mediu din SUA în 2021.

Concursul Big Ideas al Institute of Electrical and Electronics Engineer (IEEE) de la IEEE Sensors Conference din 2022 a onorat-o pe Chawang cu „Cea mai bună propunere de afaceri deținute de femei” pentru invenția sa, pe care a construit-o cu sprijinul lui J.-C. Chiao, profesor la Electrical and Computer Engineering Department din cadrul Lyle School.

Cum funcționează acest mic senzor de pH?

Nivelul de prospețime al alimentelor este direct corelat cu nivelurile de pH, a explicat Chawang. De exemplu, alimentele cu un nivel de pH mai mare decât intervalul normal indică alimente stricate, deoarece ciupercile și bacteriile se dezvoltă în medii cu pH ridicat. Deci, schimbările bruște ale pH-ului în depozitarea alimentelor în timpul producției și transportului pot indica o posibilă alterare a alimentelor.

Nivelul pH-ului este măsurat prin concentrația de ioni de hidrogen găsiți într-o substanță sau soluție.

Deoarece ionii de hidrogen sunt molecule încărcate electric, electrozii din senzorul de pH al lui Chawang pot detecta sarcina electrică generată de concentrația ionilor de hidrogen din alimente, transformând nivelul în valori ale pH-ului folosind ceea ce este cunoscut sub numele de ecuația Nernst.

Acest mic senzor de pH a fost testat cu succes pe produse alimentare precum pește, fructe, lapte și miere, a spus Chawang. Și mai multe teste urmează să fie făcute.

Un senzor de unică folosință

Senzorul este realizat cu o cantitate foarte mică de materiale biocompatibile și utilizează tehnologii de imprimare pe folii flexibile.

„Întregul proces este similar cu tipărirea ziarelor. Procesarea nu necesită echipamente scumpe sau mediu de cameră curată pentru semiconductori. Astfel, costurile sunt mici și fac senzorul de unică folosință”, a spus profesorul Chiao.

Chiao și absolventa Chawang investighează dacă dispozitivul cu electrozi pe care l-au dezvoltat pentru monitorizarea alimentelor ar putea fi folosit și pentru a asigura o fermentație fiabilă pentru brânză și vin. În plus, aceeași tehnologie ar putea avea potențiale aplicații în detectarea semnelor de avertizare timpurie de sepsis sau infecție a rănilor atunci când este utilizată pe piele, a spus Chawang.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce știința nu a reușit nici până astăzi să creeze o inimă artificială?

Tu știi cât de sigure sunt materialele tigăilor? Un expert spune la ce trebuie să fim atenți

Șoarecii preferă să se împerecheze, în loc să mănânce, iar cercetătorii au înțeles de ce

Consumul frecvent de marijuana, asociat cu cea mai comună formă de boală cardiacă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de 1.600 de ani
Un bărbat a făcut descoperirea vieții în grădina casei: o piatră cu inscripții, veche de 1.600 de ani
Peste 57.000 de celule și 150 de milioane de conexiuni, prezente într-o mostră infimă de creier uman
Peste 57.000 de celule și 150 de milioane de conexiuni, prezente într-o mostră infimă de creier uman
Test de cultură generală. Ce înseamnă SOS?
Test de cultură generală. Ce înseamnă SOS?
O predicție extraordinară a lui Albert Einstein despre găurile negre a fost confirmată
O predicție extraordinară a lui Albert Einstein despre găurile negre a fost confirmată
O structură gigantică ascunsă în adâncurile spațiului pune la încercare înțelegerea Universului
O structură gigantică ascunsă în adâncurile spațiului pune la încercare înțelegerea Universului
O fetiță de doar 6 luni a primit un transplant rar de plămâni
O fetiță de doar 6 luni a primit un transplant rar de plămâni
Comerțul „arme contra petrol” dintre Rusia și Coreea de Nord, lovit de noi sancțiuni
Comerțul „arme contra petrol” dintre Rusia și Coreea de Nord, lovit de noi sancțiuni
Platforma Temu din China, acuzată că folosește practici ilegale
Platforma Temu din China, acuzată că folosește practici ilegale
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe moldoveni să lupte împotriva otomanilor
Mai bine de trei veacuri de când „Lorenzo de Medici” al României îi îndruma pe moldoveni să lupte împotriva otomanilor
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin
Singurul oraș din România în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană
Singurul oraș din România în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană
Cum vor măicuțele de la Notre-Dame-des-Neiges să-și salveze mănăstirea?
Cum vor măicuțele de la Notre-Dame-des-Neiges să-și salveze mănăstirea?
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
Planta care ar putea încetini îmbătrânirea și reduce riscul de Alzheimer
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
Nikola Tesla a iubit o porumbiță. „Dintre toate lucrurile, cel mai mult îmi plăceau cărțile”
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
Valuri gigantice de materie întunecată ar putea modifica orbita stelelor
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea