Home » Știință » Nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv la adulții în vârstă

Nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv la adulții în vârstă

Publicat: 24.02.2023

Nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv, depresia și malnutriția, putându-le provoca și limitări fizice persoanelor în vârstă.

Programul de asistență pentru nutriție suplimentară (SNAP) este cel mai mare program de asistență nutrițională finanțat la nivel federal din Statele Unite, iar cercetările au arătat că SNAP a redus foametea și nesiguranța alimentară în populația generală.

Cu toate acestea, existau puține dovezi despre modul în care SNAP poate influența îmbătrânirea creierului la adulții în vârstă.

Pentru a reduce această lipsă de cunoștințe, Muzi Na, profesoară asistentă de științe nutriționale la Penn State University, a condus o echipă de cercetători care a investigat relația dintre nesiguranța alimentară, SNAP și declinul cognitiv.

Nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv

Ei au descoperit că nesiguranța alimentară poate crește declinul cognitiv, iar suficiența alimentară și participarea la SNAP pot ajuta la protejarea împotriva declinului cognitiv accelerat la adulții în vârstă.

Într-un nou articol publicat în The Journal of Nutrition, cercetătorii au analizat un eșantion reprezentativ de 4.578 de adulți în vârstă din Statele Unite, folosind date din Studiul național privind tendințele de sănătate și îmbătrânire, 2012-20.

Participanții și-au raportat experiențele avute cu insecuritatea alimentară și au fost clasificați ca având hrană suficientă sau hrană insuficientă. Statutul SNAP a fost definit prin participanți SNAP, neparticipanți eligibili SNAP și neparticipanți neeligibili SNAP. Cercetătorii au descoperit că adulții cu insecuritate alimentară au experimentat un declin cognitiv mai rapid decât cei care aveau hrană suficientă.

Cât de afectați sunt bătrânii care nu au hrană suficientă?

Cercetătorii au identificat diferite traiectorii de declin cognitiv utilizând statutul de insuficiență alimentară și statutul SNAP. Ratele de declin cognitiv au fost similare la participanții SNAP și la neparticipanții neeligibili SNAP, ambele categorii având declinuri mai lente decât neparticipanții eligibili SNAP.

Rata mai mare de declin cognitiv observată în grupul cu nesiguranța alimentară a fost echivalentă cu a fi cu 3,8 ani mai în vârstă, în timp ce rata mai mare de declin cognitiv observată în grupul de neparticipanți eligibili pentru SNAP a fost echivalentă cu a fi cu 4,5 ani mai în vârstă, notează Medical Xpress.

„Pentru o populație în vârstă, aproximativ patru ani de îmbătrânire a creierului poate fi semnificativă”, a explicat Na.

Securitatea alimentară este foarte importantă pentru creier

„Aceste rezultate indică într-adevăr importanța securității alimentare pentru oameni pe măsură ce îmbătrânesc și valoarea pe care SNAP o poate avea în îmbunătățirea sănătății cognitive a oamenilor pe măsură ce aceștia îmbătrânesc. Trebuie să ne asigurăm că oamenii au acces și îi încurajăm să folosească Programul SNAP pe măsură ce îmbătrânesc”, a spus ea.

Studii viitoare sunt așteptate pentru a investiga impactul abordării nesiguranței alimentare și promovării participării la SNAP asupra sănătății cognitive la adulții în vârstă, a spus Na.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cercetător sugerează cum ar putea fi creați super-soldații modificați genetic

O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

Cei mai bogați oameni ar putea fi chiar mai puțin inteligenți decât cei sărăci, arată un studiu

Scorțișoara, ingredientul-minune cu beneficii pentru memorie și învățare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase