Home » D:News » Situație fără precedent în Franța, după o bătălie juridică de șapte ani

Situație fără precedent în Franța, după o bătălie juridică de șapte ani

Situație fără precedent în Franța, după o bătălie juridică de șapte ani
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.12.2023

Turnură fără precedent după o bătălie juridică de 7 ani, în Franța, într-un dosar în care un protestatar și-a pierdut un ochi, lovit de o grenadă cu bile lansată de poliție. Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului investighează acum Franța.

Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului investighează Franța pentru presupusă „tortură” și „tratamente inumane și degradante” în legătură cu cazul unui sindicalist. Laurent Theron, în vârstă de 46 de ani la acea vreme, și-a pierdut ochiul drept după ce a fost lovit de o grenadă cu bile lansată de poliție în timpul unei demonstrații împotriva reformei muncii, pe 15 septembrie 2016, notează AFP.

Avocații săi au susținut că polițistul nu era în pericol atunci când a lansat grenada, iar un tribunal francez l-a achitat anul trecut pentru că a acționat în „legitimă apărare”.

„Cazul Theron a luat o turnură fără precedent”

„După o bătălie juridică de șapte ani, cazul Theron a luat o turnură fără precedent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului lansând o procedură judiciară împotriva statului francez”, au declarat avocații activistului, Celine Moreau, Olivier Peter și Lucie Simon într-un comunicat.

În petiția adresată CEDO, aceștia au invocat articolul 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice „tortura” și „tratamentele sau pedepsele inumane sau degradante”.

Procedura ar putea avea repercusiuni semnificative

Avocații lui Theron au declarat că procedura ar putea avea repercusiuni semnificative în alte cazuri de protestatari răniți în Franța, inclusiv în timpul mișcării „vestelor galbene” din 2018-2019 împotriva președintelui Emmanuel Macron.

Cazul „ridică întrebări vitale cu privire la responsabilitatea statului francez în ceea ce privește protecția drepturilor protestatarilor, în special în ceea ce privește utilizarea excesivă a forței”, au spus ei.

Protestele „vestelor galbene” s-au soldat cu 2.500 de răniți într-un an, dintre care 23 și-au pierdut câte un ochi.

De asemenea, 1.800 de polițiști au fost răniți.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase