Home » Știință » Noi dovezi de tortură a maimuțelor de la Neuralink. Ce spune Elon Musk?

Noi dovezi de tortură a maimuțelor de la Neuralink. Ce spune Elon Musk?

Publicat: 01.10.2023

În ultimii doi ani, compania Neuralink a lui Elon Musk a atras furia publicului și a organismelor de supraveghere din cauza testelor efectuate pe animale de laborator.

Administrația americană pentru alimente și medicamente (Food and Drug Administration – FDA) a respins cererea companiei de a efectua teste pe oameni cu dispozitivul său implantabil pentru creier încă din 2022, din cauza unor probleme de siguranță.

Preocupările legate de siguranță se învârteau în jurul unor operații greșite efectuate de angajații Neuralink, care au dus la moartea nejustificată a unor animale precum oi, maimuțe și porci în timpul testelor. Alte preocupări au fost legate de bateria cu litiu a dispozitivului, de posibilitatea ca firele implantului să migreze în interiorul creierului și de extragerea în siguranță a dispozitivului fără a afecta țesuturile cerebrale.

Dar FDA a acordat în cele din urmă aprobarea în luna mai a acestui an, deschizând calea pentru ca Neuralink să efectueze teste pe oameni, chiar dacă rămâne neclar dacă problemele anterioare au fost sau nu revizuite de FDA.

Compania Neuralink a lui Elon Musk a atras furia publicului

Iar acum, conform unei postări X a lui Musk din 10 septembrie 2023, acesta a negat că vreo maimuță a murit din cauza implantului Neuralink. De asemenea, el spune că firma a ales în mod intenționat maimuțe cu boli terminale pentru a face parte din experimente.

Dar problemele se adună pentru Musk, deoarece acum, o organizație non-profit numită Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), care are 17.000 de medici membri, a cerut Comisiei pentru bursă de valori mobiliare (SEC) să investigheze afirmația lui Musk și să îl pună sub acuzare pentru fraudă de valori mobiliare.

Compania a adunat investiții de peste 280 de milioane de dolari, iar PCRM spune că Neuralink nu ar trebui să își inducă în eroare investitorii și că „este esențial ca firma să ofere investitorilor informații corecte din punct de vedere faptic”.

Neuralink a cumpărat maimuțe rhesus macaque și a efectuat experimente pe ele din 2017 până în 2020 cu ajutorul personalului de la California National Primate Research Center din cadrul UC Davis. Potrivit dosarelor veterinare obținute de PCRM și Wired, maimuțele au fost eutanasiate după ce au suferit complicații precum „diaree cu sânge, paralizie parțială și edem cerebral”.

Musk a negat că vreo maimuță a murit din cauza implantului

Într-unul dintre cele mai macabre cazuri enumerate de PCRM, după operație, animalul își apăsa capul de podea, ceea ce reprezintă un semn de durere sau de infecție, potrivit înregistrărilor.

Animalul ar trage și ar smulge implantul până când ar sângera și s-ar întinde la piciorul cuștii, petrecând timp cu partenerul de cușcă și ținându-se de mână. În cele din urmă, a început să-și piardă coordonarea și începea să tremure incontrolabil la vederea lucrătorilor de laborator. Starea s-a deteriorat după câteva luni și a fost în cele din urmă eutanasiată, scrie InterestingEngineering.

Wired a vorbit cu un fost angajat al Neuralink care a susținut că afirmația lui Musk potrivit căreia maimuțele erau în stare terminală înainte de experimente este „ridicolă”, dacă nu chiar o „invenție directă”.

Neuralink a anunțat la 19 septembrie că recrutează pentru primul său studiu clinic la om. După testele efectuate pe porci și maimuțe, Neuralink dorește să testeze implantul și robotul chirurgical pentru a evalua funcționalitatea inițială a interfeței creier-calculator (BCI) fără fir. Aceștia susțin că BCI-ul lor poate permite persoanelor cu paralizie să controleze dispozitive externe cu ajutorul gândurilor lor.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Neuralink recrutează voluntari pentru primele sale teste clinice pe oameni

Neuralink a obținut aprobarea FDA pentru a-și testa implanturile pe oameni

Neuralink are mari probleme cu implanturile cerebrale pe oameni

Cofondatorul Neuralink plănuiește crearea unui tratament pentru orbire, bazat pe realitatea virtuală și augmentată

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase