Home » D:News » Cazurile de cancer de prostată se vor dubla până în 2040, arată un studiu

Cazurile de cancer de prostată se vor dubla până în 2040, arată un studiu

Cazurile de cancer de prostată se vor dubla până în 2040, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.04.2024

Un nou studiu publicat în revista The Lancet prezice o creștere alarmantă a cazurilor de cancer de prostată.

Conform previziunilor, numărul de cazuri ar putea ajunge la 2,9 milioane anual până în 2040, dublu față de 1,4 milioane în 2020.

Creșterea va fi resimțită în special în țările cu venituri mici și medii, unde se preconizează o creștere a deceselor cu 85%.

Motivele creșterii sunt complexe și includ:

Îmbătrânirea populației: Vârsta de peste 50 de ani este un factor major de risc pentru cancerul de prostată.

Lipsa programelor de screening eficiente: Multe țări nu au programe de screening recomandate pentru cancerul de prostată, iar cele existente pot fi ineficiente.

Inegalități în accesul la diagnostic și tratament: Bărbații din țările cu venituri mici și medii au adesea un acces limitat la diagnostic și tratament de calitate.

Cancerul de prostată este deja una dintre cele mai frecvente tumori la populația masculină. Reprezintă 15% din toate cancerele masculine și este a doua cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, după cancerul pulmonar.

Deși cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la bărbați în 112 țări din întreaga lume, decesele cauzate de cancerul de prostată au scăzut semnificativ în majoritatea țărilor cu venituri mari de la mijlocul anilor 1990, parțial datorită screening-ului aplicat populației masculine. Acestea se bazează pe măsurarea PSA, un simplu test de sânge.

Comisia Lancet a examinat cazul Regatului Unit, unde screeningul prin măsurarea PSA este utilizat doar în cazul bărbaților în vârstă de 50 de ani sau peste care decid să se supună acestuia după ce au discutat cu medicul lor.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase