Home » Știință » O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

Publicat: 12.02.2023
O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez
Foto: @Skyler Gerald/Unsplash

Un bărbat a dezvoltat sindromul accentului străin (FAS) ca o complicație a cancerului de prostată foarte rară sau poate chiar unică, potrivit medicilor.

Cazul relatat de medici descrie modul în care un bărbat, în vârstă de 50 de ani, a fost diagnosticat cu cancer de prostată cu 20 de luni înainte de problemele sale de vorbire. În acel moment, el a raportat modificări notabile ale tiparelor sale obișnuite de vorbire, prin aceea că începuse să vorbească cu un accent irlandez foarte pronunțat.

„Pacientul nu fusese niciodată în Irlanda și nu vorbise niciodată cu accent irlandez, deși avea familie/prieteni irlandezi și a locuit pentru scurt timp în Anglia pe când avea 20 de ani”, a scris echipa despre bărbat, care locuia în California.

„Accentul lui nu putea fi necontrolat, fiind prezent în toate situațiile și a devenit treptat persistent”, au scris medicii, potrivit IFL Science.

Sindromul accentului străin

Pacientul le-a spus medicilor că nu a suferit nici un traumatism cranian și nici alte simptome în afară de scăderea neintenționată în greutate. Un RMN al creierului său a produs rezultate normale, dar o scanare CT a pelvisului și a abdomenului său a arătat că cancerul de prostată progresa. Pe lângă faptul că a fost diagnosticat cu FAS, a fost trimis la neurologie pentru investigații suplimentare.

FAS este extrem de rar, doar aproximativ 100 de oameni din întreaga lume au fost diagnosticați cu această afecțiune ciudată. Cele mai multe cazuri au apărut în urma unor leziuni traumatice ale capului sau a unui accident vascular cerebral, care au dus la deteriorarea zonelor creierului responsabile de vorbire. Adesea, afecțiunea nu este permanentă și va dispărea, de exemplu, pe măsură ce pacientul își revine după un AVC.

Deși este numită sindromul accentului străin, afecțiunea nu îi dă cuiva un nou accent inexplicabil. Modificarea sunetelor produse de persoanele cu afecțiune este adesea cauzată de mișcările modificate ale maxilarului și limbii pacientului. Accentul străin este probabil doar în mintea oamenilor care îl aud, o formă de pareidolie.

O complicație a cancerului de prostată

Trei luni mai târziu, în timpul tratamentului pentru cancer, pacientul încă vorbea cu accent irlandez. Pe lângă asta, bărbatul a dezvoltat dureri abdominale și de picioare. Atunci când echipa l-a scanat, au descoperit că boala i s-a răspândit la ficat și oase. Cancerul a progresat mai departe, metastazându-i în creier.

Echipa crede că sindromul lui de accent străin a fost cauzat de sindromul paraneoplazic, având în vedere că acesta poate fi o complicație a cancerului de prostată și că progresia FAS a coincis cu progresia cancerului. Sindroamele paraneoplazice, scrie echipa, sunt simptome sistemice cauzate de mase anormale „prin mecanisme hormonale, mediate imun sau necunoscute”.

Este nevoie de mai multe studii despre FAS

Echipa crede că acesta este primul caz de FAS ca rezultat al cancerului de prostată raportat în literatura medicală, deși au fost raportate alte două cazuri la pacienți cu alte tipuri de cancer maligne. Echipa speră că acest caz evidențiază nevoia de mai multe studii despre FAS și sindroamele paraneoplazice la pacienții cu cancer, pentru a înțelege mai bine legătura dintre sindroamele rare.

Iar în ceea ce îl privește pe pacient, bărbatul a decedat sub îngrijiri paliative, echipa notând că „accentul său irlandez s-a menținut până la moarte”.

Raportul de caz a fost publicat în BMJ Case Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au identificat neuronii care pot „mirosi” pericolul

Cercetătorii au creat AI-ul care prezice riscul de delir în ATI

Oamenii de știință au identificat un medicament care ne-ar putea prelungi viața

Un nou studiu a descoperit o potențială cauză ascunsă a demenței

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase