Home » Cultură » Știți de ce hainele pentru femei au nasturii pe partea opusă față de cele pentru bărbați?

Știți de ce hainele pentru femei au nasturii pe partea opusă față de cele pentru bărbați?

Publicat: 20.03.2024

Cămășile pentru femei au nasturii pe partea opusă față de cele pentru bărbați, la primele fiind pe partea stângă, iar la celelalte pe partea dreaptă.

Acest lucru este destul de ciudat, având în vedere că oamenii sunt în mod predominant dreptaci, iar femeile sunt puțin mai susceptibile să fie dreptace decât bărbații. Deci cum s-a ajuns în situația ca aproape jumătate din populație să-și încheie cămașa folosind mâna mai puțin dominantă?

De ce cămășile pentru femei au nasturii pe partea opusă față de cele bărbătești? Răspunsul pare să fie la fel de vechi precum nasturii înșiși. O teorie des repetată este că bărbații aveau nasturii pe partea dreaptă în caz că se angajau într-o luptă cu săbii.

„Un domn își purta sabia întotdeauna pe partea stângă, astfel încât să poată fi scoasă cu mâna dreaptă. Dacă o haină se închidea de la dreapta spre stânga, mânerul sabiei ar fi avut tendința să se prindă în deschizătura hainei atunci când era scos, astfel încât orice bărbat serios ar fi cerut o haină care să se închidă de la stânga spre dreapta. Ca o indicație a unui stil de viață masculin, această tradiție a fost apoi extinsă și la alte articole de îmbrăcăminte pentru bărbați”, a explicat Paul Keers, autorul cărții „A Gentleman’s Wardrobe”.

Acest lucru ar putea explica de ce nasturii cămășilor bărbătești sunt pe partea dreaptă, dar atunci de ce cămășile pentru femei îi au pe partea opusă? Deși ar fi frumos un răspuns definitiv, există mai multe teorii care explică de ce a apărut diferența și de ce a rămas ca practică standard.

De ce cămășile pentru femei au nasturii pe partea opusă față de cele bărbătești?

O teorie, susținută de mai mulți istorici, este că nasturii au fost plasați pe partea opusă pe îmbrăcămintea femeilor pentru a fi mai ușor pentru altcineva să le îmbrace.

„Atunci când au fost inventați nasturii,  în secolul al XIII-lea, au fost, ca majoritatea noilor tehnologii, foarte scumpi. Femeile bogate de atunci nu se îmbrăcau singure, erau îmbrăcate de către dădace. Deoarece majoritatea oamenilor erau dreptace, acest lucru făcea mai ușor pentru persoana din fața ta să-ți încheie haina”, a spus Melanie M. Moore, fondatoarea brandului de bluze pentru femei Elizabeth & Clarke.

Acest lucru s-a dezvoltat probabil într-un semn de bogăție, având nasturii pe partea opusă pentru a arăta că ești prea bogat ca să te îmbraci singur, scrie IFL Science.

Într-o altă teorie, cămășile femeilor se închideau pe acea parte pentru că femeile bogate aveau tendința să călărească lateral, iar nasturii poziționați în direcția opusă opreau aerul rece din a intra în cămăși.

Adevărata poliție a modei

Nu este clar de ce a rămas această tradiție, deoarece bărbații au încetat să mai simtă nevoia să fie pregătiți tot timpul pentru lupta cu sabia, iar bogații au încetat să mai meargă călare și au început să se îmbrace singuri. Există totuși mai multe posibilități, inclusiv procesele de fabricație.

„În secolul al XIX-lea, nasturii au fost incorporați mai mult în îmbrăcămintea de zi cu zi a femeilor datorită progreselor în tehnologia cusutului. Diferența în plasarea nasturilor între îmbrăcămintea pentru bărbați și cea pentru femei este practic o moștenire din secolul al XIII-lea care nu a fost niciodată corectată. Designerii creează noi aspecte bazate pe modele vechi”, a spus Natalie Hicks, designer la Our Visn.

Ar fi putut fi și o modalitate de a evita adevărata poliție a modei.

„În anii 1880, era la modă ca îmbrăcămintea femeilor să arate mai tradițional masculină. Cu toate acestea, era ilegal în multe locuri să te îmbraci ca un bărbat în public, așa că poate că având o diferență în închiderea nasturilor confirma că purtai o cămașă feminină”, a spus istoricul de modă Chloe Chapin.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai vechi ruj descoperit vreodată! Este vechi de aproape 4.000 de ani

Oamenii de știință au găsit dovezi că până și neanderthalienii foloseau lipici

Cum arăta o zi din viața unei femei de Neanderthal?

Mănușa de fier a unui cavaler medieval, dezgropată în Elveția

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase