Home » Știință » Test de cultură generală. Poate fi băută apa din cactuși?

Test de cultură generală. Poate fi băută apa din cactuși?

Publicat: 10.04.2024

Ați putea fi tentați să credeți că puteți obține apă dintr-un cactus dacă v-ați pierdut și sunteți deshidratați în deșert. Dar este potabilă apa din cactuși?

Acesta sună ca un sfat util de supraviețuire, dar este potabilă apa din cactuși?

De fapt, cactusul nu este un rezervor de apă proaspătă acoperit cu spini. O astfel de plantă nu ar rezista mult într-un habitat arid plin de animale însetate. Apa este o resursă mult prea prețioasă în deșert, așa că, pe lângă țepii intimidanți, majoritatea speciilor de cactuși își protejează și mai mult pulpa spongioasă cu acizi și alcaloizi puternici.

Este potabilă apa din cactuși?

Aceste substanțe chimice sunt de obicei prea acre pentru ca majoritatea oamenilor să le tolereze și sunt solicitante pentru rinichi dacă sunt ingerate. Pulpa unor specii de cactuși poate provoca și vărsături, diaree sau paralizie temporară; nu este cazul să mai spunem că niciuna dintre acestea nu-i este favorabilă supraviețuirii într-o situație de urgență.

Excepțiile de la această regulă sunt cactusul Opuntia și Ferocactus wislizeni. Deși ambele plante sunt destul de neplăcut de mâncat crude, au niveluri mai puțin concentrate ale substanțelor chimice dăunătoare și ar putea să ofere un pic de hidratare în caz de nevoie.

Fructele de cactus sunt o alegere mai bună, deși multe dintre acestea sunt, de asemenea, necomestibile dacă sunt consumate crude, potrivit Britannica.

Fructele de cactus, necomestibile dacă sunt crude

Toate aceste informații se bazează pe faptul că sunteți blocați într-un deșert din Lumea Nouă, cu cactuși adevărați. Plantele asemănătoare cu cactușii găsite în deșerturile din sudul Africii și Madagascar fac parte din familia Euphorbiaceae și sunt toxice. Latexul laptos al acestor plante poate arde pielea și membranele mucoase și poate provoca orbire permanentă dacă ajunge în ochi. Cu siguranță nu trebuie să le consumați!

Vă recomandăm să citiți și:

Fiecare pas contează! Cât trebuie să mergem zilnic pentru a reduce riscul de moarte prematură?

Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut de scleroză laterală amiotrofică

De ce dăm vina pe victime?

Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase