Home » Știință » Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut de scleroză laterală amiotrofică

Un sport extrem de popular în rândul bărbaților vine la pachet cu un risc crescut de scleroză laterală amiotrofică

Publicat: 19.03.2024

Un nou studiu indică faptul că bărbații cu hobby-uri precum golful, grădinăritul și prelucrarea lemnului prezintă un risc mai mare de a dezvolta boala neuronului motor, progresivă și incurabilă, cunoscută sub numele de scleroză laterală amiotrofică (ALS).

Rezultatele acestui studiu se adaugă unei legături din ce în ce mai evidente între această boală și expunerea la toxinele din mediul înconjurător.

ALS este o boală neurologică fatală caracterizată prin degenerarea progresivă a celulelor nervoase din măduva spinării și creier. Boala, uneori numită boala Lou Gehrig (după jucătorul de baseball care a murit din cauza ei), nu afectează funcțiile mentale ale unei persoane sau simțurile (capacitatea de a vedea sau de a auzi) și nu este contagioasă.

Ce înseamnă boala neuronului motor?

Pe măsură ce neuronii motori ai unei persoane se degenerează și mor, ei încetează să trimită mesaje către mușchi, ducând la slăbiciune, spasme (fasciculații) și atrofie. În cele din urmă, un pacient care trăiește cu boala neuronului motor își va pierde capacitatea de a merge, vorbi, mesteca și de a realiza alte funcții vitale, precum respirația. Acest lucru se întâmplă atunci când creierul își pierde capacitatea de a controla mișcarea voluntară.

În prezent, cauzele exacte ale bolii rămân neclare; cercetările anterioare au sugerat o legătură tot mai mare atât cu susceptibilitatea genetică, cât și cu expunerea la anumiți contaminanți, precum pesticidele și metalele grele, indică IFL Science.

Acum, cercetările de la Universitatea din Michigan (SUA) au arătat o legătură îngrijorătoare între activitățile recreative, precum golful, grădinăritul și prelucrarea lemnului, și un risc crescut pentru bărbați de a dezvolta boala neuronului motor.

Ce factori cresc riscul de ALS?

„Știm că factorii de risc ocupaționali, precum lucrul în industriile de producție și comerț, sunt legați de un risc crescut de ALS și acest lucru se adaugă la o literatură în creștere care indică faptul că activitățile recreative pot reprezenta, de asemenea, factori de risc importanți și, posibil, modificabili pentru această boală”, a declarat dr. Stephen Goutman, autor al studiului.

În timpul cercetării, Goutman și colegii săi au intervievat 400 de persoane care trăiesc cu ALS (recrutate dintr-o clinică a Universității din Michigan) și 287 fără boală și le-au cerut să completeze un auto-raport despre hobby-urile lor și formele de exercițiu. Datele au fost apoi stratificate în funcție de sex.

Rezultatele au fost îngrijorătoare. Cercetătorii au descoperit că bărbații care petreceau timp înotând, jucând golf, efectuând lucrări de prelucrare a lemnului sau a metalului, vânătoare și tir, dar și grădinărit aveau toți un risc crescut de a dezvolta ALS. Golful părea să fie cel mai preocupant hobby, ducând la un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boala.

De ce doar bărbații sunt afectați?

„Această analiză arată mai multe expuneri și activități de hobby importante care influențează riscul și fenotipul ALS. În plus, anumite riscuri sunt specifice sexului, sugerând că factorii care influențează ALS pot fi diferiți de la bărbați la femei, necesitând investigații suplimentare”, scriu autorii.

Acest rezultat este deosebit de curios. Nu au existat indicatori semnificativi că aceste activități sunt legate de un risc crescut pentru participanții de sex feminin.

„Este surprinzător faptul că factorii de risc pe care i-am identificat par să le fie specifici bărbaților. Deși aceste activități ar putea, de asemenea, să crească riscul de ALS la femei, numărul de femei din studiul nostru a fost prea mic pentru a ajunge la această concluzie”, a spus Goutman.

Cu toate acestea, niciunul dintre hobby-urile evaluate nu a fost legat de debutul mai devreme sau de decesul din cauza ALS la niciun sex.

Ce anume provoacă boala neuronului motor?

Așadar, ce se întâmplă aici? Echipa lui Goutman crede că aceste rezultate se adaugă la corpul tot mai mare de dovezi care leagă expunerea la mediu cu creșterea ALS. Cercetătorii numesc această acumulare pe parcursul vieții a expunerii „expozomul ALS”.

De exemplu, jucătorii de golf și grădinarii pot fi expuși la pesticide în timp ce se deplasează pe teren sau își îngrijesc grădinile; prelucrătorii de lemn pot fi expuși la formaldehidă și alți solvenți organici care sunt prezenți în rășini sau tratamente de lemn.

„Scopul nostru este de a înțelege ce ocupații și hobby-uri cresc riscul de ALS, deoarece identificarea acestor activități reprezintă primul pas către prevenirea ALS”, a adăugat dr. Eva Feldman, directoarea Centrului de Excelență ALS de la Universitatea din Michigan și autoare a studiului.

„Pentru o boală precum Alzheimer, știm că o listă de factori, cum ar fi fumatul, obezitatea și lipidele ridicate, pot crește riscul cu 40%. Scopul nostru este să stabilim o listă similară pentru ALS pentru a crea o hartă pentru a scădea riscul”, a continuat ea.

Trebuie subliniat faptul că este încă prea devreme pentru ca medicii să își sfătuiască pacienții să renunțe la aceste activități. Mai întâi este nevoie de mai multă cercetare, iar studiile prospective sunt în curs pentru a explora persoanele care lucrează cu metale sau în producția și fabricarea metalelor. Cercetătorii încearcă, de asemenea, să evalueze istoriile familiale ale pacienților cu ALS.

Studiul a fost publicat în Journal of the Neurological Sciences.

Vă recomandăm să citiți și:

Simptomele bolii Parkinson ar putea fi inversate cu praf de aur

Primele testicule crescute în laborator ar putea fi capabile să producă spermă

Primul medicament aprobat pentru degerături

ADHD ar fi fost un avantaj evolutiv, sugerează noi cercetări

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase