Home » Știință » Fiecare pas contează! Cât trebuie să mergem zilnic pentru a reduce riscul de moarte prematură?

Fiecare pas contează! Cât trebuie să mergem zilnic pentru a reduce riscul de moarte prematură?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 20.03.2024

Mersul pe jos până la 10.000 de pași pe zi reduce riscul de boli de inimă și de deces prematur, chiar și atunci când petrecem restul zilei în sedentarism, arată un studiu efectuat recent.

Studiul a constatat că fiecare pas în plus față de cei 2.200 de pași pe zi – până la aproximativ 10.000 – reduce aceste riscuri, indiferent de cât de mult timp din restul timpului este petrecut în șezut.

Experții au ajuns la concluzia că cel mai mic risc de deces prematur a fost observat în rândul persoanelor care făceau între 9.000 și 10.500 de pași pe zi. Atunci când a fost vorba de evitarea accidentului vascular cerebral și a atacului de cord, cele mai mici riscuri au fost observate la persoanele care făceau aproximativ 9.700 de pași pe zi.

Studiul, condus de cadre universitare de la Universitatea din Sydney, a analizat datele a peste 70.000 de persoane cu vârsta de aproximativ 60 de ani din UK, notează The Guardian.

Fiecare pas în plus ne face mai sănătoși

În cadrul cercetării, participanții au purtat un accelerometru timp de șapte zile pentru a-și măsura nivelul de exerciții fizice. Evidența a fost menținută timp de de șapte ani, iar după această perioadă au fost înregistrate 1.633 de decese și 6.190 de evenimente cardiovasculare (cum ar fi atac de cord sau accident vascular cerebral).

Cercetarea a constatat că între 9.000 și 10.500 de pași pe zi reduc riscul de moarte prematură cu 39% și riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral cu peste o cincime.

Beneficiile, direct proporționale cu numărul de pași efectuați

Deși rezultatele au arătat, de asemenea, că orice număr de pași efectuați peste media 2.200 pe zi a fost legat de rate mai mici de deces și boli de inimă, independent de timpul petrecut de o persoană în sedentarism, beneficiile au crescut pe măsură ce oamenii făceau tot mai mulți pași. În ambele cazuri, jumătate din beneficii au fost obținute între 4.000 și 4.500 de pași pe zi.

„Știm că activitatea fizică zilnică este esențială pentru a ajuta la menținerea unui stil de viață sănătos și pentru a reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace și riscul de accident vascular cerebral. Aceste noi studii pline de speranță ne arată că fiecare pas pentru a ajunge la 10.000 de pași pe zi contează pentru reducerea riscului de deces și de boli de inimă. Chiar și un nivel scăzut de activitate poate reduce riscul de accident vascular cerebral”,  a spus Julie Ward, asistentă medicală la British Heart Foundation.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Inteligența Artificială poate prezice riscul de Alzheimer cu până la 7 ani înainte de apariția bolii

Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer

Riscul de diabet de tip 2 crește dacă dormi foarte puțin

Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase