Home » Știință » Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe

Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe

Publicat: 18.03.2024

Virusul Epstein-Barr (EBV) nu are disponibil niciun vaccin sau tratament, dar acest lucru s-ar putea să nu fie valabil pentru totdeauna. Cercetări noi au descoperit că virusul care ne infectează pe toți are puncte slabe, care pot fi folosite împotriva lui.

Probabil suntem infectați cu EBV. Virusul care ne infectează pe toți este extrem de prezent în populația umană, estimându-se că a infectat în jur de 95% dintre noi, dar majoritatea oamenilor nu ar ști niciodată că l-au avut. Cu toate acestea, atunci când decide să-și arate prezența, este asociat cu unele boli destul de neplăcute, cum ar fi mononucleoza (uneori numită febra glandulară), scleroza multiplă și unele tipuri de cancer.

S-a depus mult efort în dezvoltarea unui vaccin pentru EBV, dar până în prezent nu există niciunul disponibil și de asemenea nu există niciun tratament specific pentru virus.

Cu toate că este atât de răspândit și efectele sale pot fi atât de grave, EBV a fost descoperit abia în 1964, de către Dr. Anthony Epstein, care a trecut recent în neființă (6 februarie 2024), la vârsta de 102 ani, și de către studenta sa doctorală de atunci, Yvonne Barr. La acea vreme, descoperirea a fost revoluționară: niciun virus cauzator de cancer nu fusese identificat anterior. Între timp, s-a aflat despre altele, cum ar fi virusul papiloma uman (HPV), pentru care există chiar și un vaccin foarte eficient. Cu toate acestea, EBV este încă se încăpățânează să reziste la tratament.

Virusul care ne infectează pe toți ar putea fi de acum învins

Datorită unui nou studiu, acest lucru ar putea fi pe cale să se schimbe, scrie IFL Science. Cercetătorii de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) din SUA au examinat o proteină numită gp42, pe care EBV o folosește pentru a infecta celulele B, un tip de globule albe, în care virusul poate trăi destul de fericit pe parcursul vieții unei persoane.

Echipa a dezvoltat doi anticorpi monoclonali care vizează gp42, numiți A10 și 4C12. Scopul este să oprească proteina să se lege sau să fuzioneze cu celulele B, împiedicând astfel virusul să pătrundă în ele.

Cristalografia cu raze X a relevat că cei doi anticorpi interacționau cu două locuri diferite pe proteina gp42. Pentru a investiga cum ar putea influența acest lucru infectarea cu EBV, echipa a efectuat experimente pe șoareci folosind A10, 4C12 și mai mulți alți anticorpi. A10 a ieșit în față: aproape că a blocat complet infecția și niciunul dintre șoarecii tratați nu a dezvoltat limfom, unul dintre cancerele asociate cu EBV.

Rezultate promițătoare

Deși încă limitate la șoareci pentru moment, rezultatele sunt promițătoare. Dacă cercetările ulterioare arată un efect similar la oameni, A10 ar putea fi o opțiune preventivă promițătoare pentru persoanele încă neinfectate cu EBV. Ar putea, de asemenea, să fie revoluționar pentru persoanele cu sisteme imunitare compromise din cauza bolii sau a chirurgiei de transplant, de exemplu. Aceste persoane sunt expuse unui risc particular de boală severă cauzată de EBV, care poate fi chiar fatală.

Având în vedere punctele slabe identificate pe proteina gp42, oamenii de știință ar putea acum să meargă mai departe și să proiecteze vaccinuri care să genereze anticorpi pentru unul sau ambele locuri, dându-i sistemului imunitar uman șansa de a răspunde singur împotriva acestei amenințări omniprezente.

Studiul este publicat în revista Immunity.

Vă recomandăm să citiți și:

Sfaturile de viață ale pacienților care mai au puțin de trăit

Este posibil să nu ne gândim la nimic?

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

Test de cultură generală. Ce au bebelușii, dar nu au adulții?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase