Home » Știință » Patru din cinci oameni testați, contaminați cu un pesticid toxic

Patru din cinci oameni testați, contaminați cu un pesticid toxic

Publicat: 16.02.2024

Un nou studiu al Environmental Working Group (EWG) a descoperit chlormequat, un pesticid toxic puțin cunoscut, la patru din cinci persoane testate. Deoarece substanța chimică este legată de probleme reproductive și de dezvoltare în studiile pe animale, constatările sugerează potențialul unor efecte similare asupra oamenilor.

Cercetarea EWG, publicată în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, a testat urina a 96 de persoane pentru prezența chlormequatului, găsind-o la 77 dintre acestea.

„Noul studiu al EWG privind chlormequatul este primul de acest fel în SUA. Ubicuitarea acestui pesticid toxic puțin studiat în organismele umane ridică semnale de alarmă cu privire la modul în care ar putea cauza daune fără ca cineva să știe că l-a consumat”, a declarat toxicologul dr. Alexis Temkin, autoare principală a studiului.

Unele studii pe animale arată că chlormequatul poate afecta sistemul reproducător și să perturbe creșterea fetală, schimbând dezvoltarea capului și a oaselor și alterând procese metabolice cheie. Această cercetare ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca chlormequatul să provoace daune similare la oameni.

Un pesticid toxic a fost detectat la 4 din 5 persoane din SUA

Pentru acest studiu, EWG a utilizat probe de urină colectate între 2017 și 2023 de la 96 de persoane din SUA și le-a testat pentru chlormequat într-un laborator specializat din Regatul Unit.

Testele au descoperit chlormequat în urina mai multor persoane și în concentrații mai mari în probele colectate în 2023 decât în cele din anii anteriori, sugerând că expunerea consumatorilor la chlormequat ar putea fi în creștere, notează Phys.org.

Regulile Agenției pentru Protecția Mediului permit utilizarea chlormequatului doar pe plantele ornamentale, nu și pe culturile alimentare, din SUA.

Dar începând cu 2018, EPA a permis chlormequatul în ovăz și alte alimente importate, crescând cantitatea permisă în 2020. Ambele schimbări de reglementare au avut loc sub administrația Trump. Mult ovăz și multe produse din ovăz consumate în SUA provin din Canada.

Este nevoie de cercetări cu privire la efectele pesticidului asupra oamenilor

În aprilie 2023, în urma unei cereri depuse de producătorul de chlormequat Taminco în 2019, EPA propunea pentru prima dată utilizarea chlormequatului la orz, ovăz, triticale și grâu cultivate în SUA. EWG se opune planului. Reglementarea propusă nu a fost încă finalizată.

„Guvernul federal are un rol vital în asigurarea monitorizării adecvate, a studierii și a reglementării pesticidelor. Cu toate acestea, EPA continuă să își abdice responsabilitatea de a proteja copiii de posibilele pericole ale substanțelor chimice toxice precum chlormequatul din alimente”, a spus Temkin.

EWG îndeamnă Departamentul de Agricultură și Administrația pentru Alimente și Medicamente să testeze alimentele pentru chlormequat și le solicită Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor să adauge chlormequatul la programul de monitorizare biologică. Organizația cere, de asemenea, mai multe cercetări cu privire la efectele chlormequatului asupra sănătății umane.

EWG a efectuat propriile teste ale produselor pe bază de ovăz în 2022 și 2023, găsind chlormequat în numeroase produse pe bază de ovăz non-organice. Produsele organice pe bază de ovăz au avut puține detectări ale substanței sau nu au avut deloc.

Vă recomandăm să citiți și:

Băuturile energizante, asociate cu un somn mai prost și chiar insomnie

Cheia pentru crearea de celule stem sanguine s-ar ascunde în propriul sânge

Inteligența Artificială Generativă explică memoria și imaginația umană

Corpul tău are propriul sistem de slăbit încorporat despre care sigur nu ai știut

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase