Home » Istorie » Dovezi de 10.000 de ani pentru cea mai veche băutură alcoolică din istoria omenirii

Dovezi de 10.000 de ani pentru cea mai veche băutură alcoolică din istoria omenirii

Dovezi de 10.000 de ani pentru cea mai veche băutură alcoolică din istoria omenirii
Sursa foto: IGG/ EurekAlert
Publicat: 15.12.2024

Cercetătorii au descoperit dovezi convingătoare ale uneia dintre cele mai vechi băuturi alcoolice ale omenirii: berea de orez.

Dovezi vechi de 10.000 de ani au fost descoperite la situl Shangshan din provincia Zhejiang, China. Cercetătorii au examinat 12 fragmente de ceramică antică din situl Shangshan, datând din perioada neolitică 10.000-9000 î.Hr.

„Aceste cioburi au fost asociate cu diferite tipuri de vase, inclusiv cele pentru fermentare, servire, depozitare, gătit și prelucrare”, a declarat Jiang Leping de la Institutul Provincial Zhejiang de Relicve Culturale și Arheologie (ICRA) din China.

O echipă internațională de cercetători afirmă că aceste dovezi reprezintă cea mai veche apariție cunoscută a tehnologiei de fermentare a alcoolului din orez în Asia de Est. Descoperirile ar putea extinde înțelegerea fabricării antice a băuturilor alcoolice în Asia de Est.

Cercetătorii au efectuat o examinare amănunțită a pieselor de ceramică și a reziduurilor prin extracție de microfosili.

Aceștia au căutat mici forme de viață străvechi, cum ar fi resturi de plante și ciuperci, care ar putea fi prinse în reziduurile rămase pe interiorul vaselor, în lut sau în pământul din jurul vaselor.

În acest fel, ei ar putea afla informații despre dieta oamenilor antici, despre plantele pe care le foloseau și chiar despre procesele folosite pentru a pregăti mâncarea și băutura.

Mici forme de viață străvechi

„Ne-am concentrat pe identificarea fitolitelor, a granulelor de amidon și a ciupercilor, oferind informații despre utilizările ceramicii și metodele de prelucrare a alimentelor folosite în sit”, a declarat LIU Li de la Universitatea Stanford, primul autor al lucrării.

Interesant este faptul că în resturile de ceramică au fost găsite urme de fosile minuscule de plante (fitoliți) de orez domesticit. Acest lucru sugerează că orezul era o sursă majoră de hrană pentru vechii locuitori din Shangshan, scrie InterestingEngineering.

Cojile și frunzele de orez au fost, de asemenea, folosite la realizarea ceramicii, subliniind importanța orezului în cultura Shangshan. Aceste vase de ceramică nu erau doar pentru depozitare sau gătit. Ele au fost concepute special pentru fermentare, servind drept primele fabrici de bere cunoscute în Asia de Est.

Cercetătorii au găsit, de asemenea, urme de ciuperci, cum ar fi mucegaiuri Monascus și drojdie, pe ceramică. Aceste ciuperci sunt adesea folosite în metodele tradiționale chinezești de fabricare a berii, ceea ce sugerează că oamenii din antichitate preparau băuturi fermentate.

Această băutură ar putea fi posibil similară vinului de orez cu drojdie roșie din China.

Urme de fosile minuscule

În plus, s-a constatat că majoritatea ciupercilor legate de fermentare au fost găsite într-un anumit tip de oală, borcanul globular. Acest lucru sugerează că aceste vase erau special concepute pentru prepararea băuturilor fermentate.

Descoperirile arată că străvechii oameni din Shangshan erau fermieri pricepuți care cultivau o varietate de plante, inclusiv orez. Ei știau, de asemenea, cum să prepare băuturi alcoolice folosind orez și ciuperci speciale, pe care le preparau în anumite tipuri de ceramică.

În plus, climatul cald și umed de la începutul Holocenului a oferit condiții ideale pentru dezvoltarea ciupercilor, care sunt esențiale pentru procesul de fermentare.

În China antică, berea de orez a avut probabil o importanță socială și culturală semnificativă. Este posibil să fi fost utilizată în ritualuri, sărbători și ca o formă de legătură socială.

Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!

Studiu: Persoanele bolnave sau sărace sunt mai afectate de consumul moderat sau scăzut de alcool

Cum încearcă industriile tutunului, alcoolului și alimentelor ultraprocesate să-i intimideze pe cercetători

Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Ce se întâmplă cu creierul atunci când lucrezi în echipă?
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Locul în care trăiești influențează ce greutate ai, arată un nou studiu
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
Test de cultură. Care fasole este toxică atunci când este mâncată crudă?
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
JWST a descoperit o galaxie spirală asemănătoare Căii Lactee undeva unde nu ar trebui să existe
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un cosmonaut rus, eliminat dintr-o misiune care trebuia să ajungă la Stația Spațială Internațională. Ce s-a întâmplat?
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
Un magician a uitat parola cipului implantat în propriul corp
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
10 obiceiuri prin care putem încetini îmbătrânirea corpului nostru
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se supuneau legii
Ziua în care Alexandru Ioan Cuza a introdus învăţământul obligatoriu şi gratuit. Ce păţeau părinţii care nu se ...
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
20 de lucruri uimitoare despre creierul uman
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Marile companii de Inteligență Artificială sunt „mai puțin reglementate decât restaurantele”
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Trei reguli pe care părinții ar trebui să le aplice în privința telefoanelor pentru copii
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
Românii vor avea facturi mai mari la gaze de la 1 aprilie 2026
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
ESA intensifică cercetarea Pământului pe măsură ce viitorul agențiilor americane devine tot mai incert
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
Un expert spune că modelele lingvistice mari nu vor fi niciodată cu adevărat inteligente
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 billion, designed to become the largest entertainment, retail, and technology destination on the continent, one that will transform the country into a new global epicenter of entertainment
PRESS RELEASE: The concept of the DraculaLand project is being launched in Romania – a private investment of over EUR 1 ...
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
Economia suferă din cauza că oamenii nu cumpără mai des telefoane noi, susțin unii experți
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
ADN-ul de lup se ascunde în majoritatea câinilor, au descoperit oamenii de știință
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra
Eleanor de Aquitania, femeia care a condus Europa din umbra