Home » Cultură » TOP 5. Cărţile anului 2016

TOP 5. Cărţile anului 2016

TOP 5. Cărţile anului 2016
Publicat: 02.12.2016
Multe dintre cele mai bune cărţi expun luciditatea omului în faţa obscurităţii şi a morţii, observă scriitorul Julian Barnes.

Mai mulţi scriitori au răspuns quiz-ului The Guardian pentru a desemna cărţile anului.

Scriitorul Mark Lawson a ales „A Horse Walks into a Bar”, de David Grossman.

Dovală Gi este comediantul care face stand-up în romanul lui David Grossman, „Un cal intră într-un bar”, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, în traducere din limba ebraică de Gheorghe Miletineanu. Dar romanul nu este nici pe departe o carte care se citeşte dintr-o singură suflare, cum spune Dovală bancurile cu melcul, ţestoasa şi papagalul. Dimpotrivă: din când în când, tristeţea peste care s-a lipit strâmb masca hohotului de râs e copleşitoare, dătătoare de ghem în stomac şi pauză de lectură. Dar Dovală continuă: poate doar aşa, râzând cu lacrimi, ajunge şi el să priceapă ce a trăit.

Julian Barnes a ales „Dying: A Memoir”, de Cory Taylor şi „Another Day in the Death of America”, de Gary Younge

Cartea lui Cory Taylor explorează viaţa în perspectiva iminenţei morţii, declară Julian Barnes. Romanul lui Younge, subliniiază Barnes, este povestea victimelor cu vârste foarte fragede ale atacurilor armate în America contemporană, în care dreptul de posesie de armă este stipulat prin lege în unele state.

Scriitorul Philip Hensher a ales cartea „Swing Time”, semnată Zadie Smith.

Romanul lui Zadie Smith este o poveste despre două fete de culoare care-şi doresc să devină dansatoare. Doar una are talent. Celaltă are doar idei: despre ritm şi temporalitate, despre trupul ei de negresă şi muzica negrilor, despre triburi şi libertate. O carte despre prietenia ce poate fi asemănată unui dans exuberant pe muzica timpului ce trece inexorabil.

Kazuo Ishiguro alege o carte de Yuval Noah Harari, intitulată „Homo Deus: A Brief History of Tomorrow”

Cartea de non-ficţiune stabileşte cu luciditate masivele provocări cu care se confruntă acum specia umană. Tehnologiile genetice, inteligenţa artificială şi robotica schimbă pentru totdeauna relaţiile între oameni.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase