Home » Cultură » Top 10 invenţii care au schimbat lumea. Una dintre ele aparţine unui român

Top 10 invenţii care au schimbat lumea. Una dintre ele aparţine unui român

Top 10 invenţii care au schimbat lumea. Una dintre ele aparţine unui român
Publicat: 04.06.2017
Thomas Edison era sigur că toate invenţiile lui vor funcţiona. Unele sunt utilizate şi în prezent, însă multe dintre ele au fost un eşec.

Carla Hayden, bibliotecara Congresului din Statele Unite ale Americii, a întocmit o listă a inovaţiilor care au schimbat lumea, informează National Geographic. 

1. Presa de tipar

Presa de tipar a fost inventată în timpul Sfântului Imperiu Roman de către Johannes Gutenberg, în jurul anului 1440.  La sfârşitul societăţii medievale, în Europa a avut loc o creştere exponenţială a economiei şi a culturii.  O altă invenţie realizată de către Gutenberg a fost cerneala pe bază de ulei. Soluţia era mult mai durabilă decât variantele precedente. 

Tiparul a ajutat la răspândirea informaţiilor mult mai rapid, de la singura tipografie existentă în Mainz, Germania, tipografiile au început să apară  în peste 270 de oraşe din Europa. 

2. Becul

Începând cu anul 1878, Thomas Edison a început să lucreze intens la conceperea unui sistem de iluminare electric care să poată fi folosit la scară largă – practic, ceea ce astăzi numim bec
 
Primele becuri începuseră să apară încă de la începutul secolului XIX, unii dintre cei mai de seamă oameni de ştiinţă ai lumii au creat câte o variantă, însă ficare dintre acestea avea carenţe serioase: fie durata de “viaţă” era mult prea scurtă, fie producerea lor necesita cheltuieli exagerate, fie aveau un consum de curent electric mult prea mare.
 
Află întreaga istorie a becului aici
 
3. Avionul
 
În 3 septembrie 1950 a încetat din viaţă inventatorul, constructorul de avioane şi motoare Traian Vuia (n.17/29 august 1872), membru de onoare al Academiei Române. În 1906, a realizat primul zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul. 
 
Ziua de 18 martie 1906 va înregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum şi primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Prioritatea unui astfel de zbor îi este atribuită în mod eronat francezului Santos-Dumont, care a obţinut această realizare doar la 13 septembrie, acelaşi an 1906.

Află întreaga poveste a aviaţiei din România aici.

4. Computerul personal

Computerul a fost utilizat iniţial pentru realizarea unor calcule matematice, acestea fiind de dimensiuni mari. Primul computer personal a devenit operaţional din 1946.  Primul computer utilizat de o singură persoană a fost LGP-30, creat în 1956 şi  vândut pentru 47.000 de dolari, echivalentul a 414.000 de dolari din prezent. 

5. Vaccinul

Despre Pasteur au auzit mulţi, şi poate sunt destui cei care ştiu că el a creat vaccinul împotriva turbării. Unii au auzit, poate, şi despre Edward Jenner, care a contribuit, prin munca sa, la eradicarea variolei – singura boală umană care a fost eradicată vreodată. Dar despre Maurice Hilleman câţi ştiu? Şi totuşi, el a contribuit hotărâtor la dezvoltarea acestui domeniu al cercetării medicale – vaccinologia. A inventat sau îmbunătăţit peste 25 vaccinuri – printre ele, mai mult de jumătate dintre cele 14 recomandate în mod obişnuit în schema de vaccinare a copiilor în ţările occidentale -, iar omenirea îi datorează salvarea a multe milioane de vieţi umane. Şi totuşi, a rămas aproape necunoscut…

Află întreaga poveste a lui Maurice Hilleman aici

6.Automobilul

Precursoarele automobilelor moderne au fost cele acţionate de motorul cu abur, realizat în  1672 de către Ferdinand Verbiest. În unele accepţiuni Karl Benz este considerat inventatorul automobilului, în 1886. Acesta a fost şi iniţiatorul primei construcţii de automobile în serie, în Germania. 

7. Ceasul

Primele ceasuri au apărut în Europa în jurul secolului XV, ceasurile de mână începând să devină populare în 1920, la început fiind purtate doar femei. Abia apoi bărbaţii au început să poarte ceas de buzunar, militarii fiind primii bărbaţi care au purtat ceasuri de mână. 

8. Telefonul 

Folosim telefonul pentru a vorbi, pentru a trimite mesaje, pentru a face fotografii şi pentru a naviga pe internet. Fără imaginaţia unui inventator născut în Scoţia, nici unul dintre aceste obiceiuri ale omului modern nu ar fi fost posibile. 
 
Alexander Graham Bell a devenit prima persoană care a brevetat un dispozitiv capabil să emită şi să recepţioneze cuvintele rostite. În transmiţătorul lui Bell, undele sonore loveau o diafragmă flexibilă de care era ataşat un magnet. 
 
Află întreaga istorie a invenţiei lui Graham Bell aici
 
9. Refrigerarea
 
Anterior construirii frigiderelor, oamenii utilizau beciurile în care era stocată gheaţă sau zăpadă din perioada iernii. În secolul XVIII, William Cullen a realizat prima refrigerare artificială. Însă primele maşinării de acest tip au fost inventate de către experţii americani şi britanicii în secolul XIX. 
 
10.  Aparatul fotografic
 
Anterior inventării aparatului fotografic a fost camera obscură, utlizată chiar din antichitate.  Prima fotografie a fost realiată în 1839 de către Louis Daguerre. Încă de la realizarea primelor fotografii, inventatorii încercau să realizeze imagini color. Primele fotografii de acest tip au fost realizate 1861 de către fizicianul James Clerk Maxwell
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase