Prima pagină Cultura

Au trecut 150 de ani de la moartea lui Charles Baudelaire, unul dintre cei mai proeminenţi scriitori

Redactia Descopera.ro | 09.01.2017 | ● Vizualizări: 590
Credit: Wikipedia     + zoom
Galerie foto (1)

A trecut un secol şi jumătate de la moartea lui Charles Baudelaire (9 aprilie 1821 - 31 august 1867), unul dintre cei mai mari poeţi francezi, cunoscut pentru volumul de poezii „Florile răului”.

Cea mai importantă lucrare literară a lui Charles Baudelaire, volumul "Les fleurs du mal" ("Florile răului"), i-a adus autorului şi editorilor săi o condamnare penală, scrie Mediafax.

Prima ediţie a volumului "Les fleurs du mal" a apărut în anul 1857 şi a provocat scandal în asemenea măsură, încât autorul şi cei doi editori ai săi au fost daţi în judecată pentru "ultragiu la morala publică şi religioasă". Procesul s-a soldat cu o condamnare (amendă) şi ordinul judecătoresc de a elimina din carte poemele "inculpate" pentru ceea ce, în epocă, se numea imoralitate, iar astăzi poartă acronimul LGBT.

"Inculpate" au fost în total 13 poeme, iar 6 dintre ele au fost interzise în Franţa până în 1949, când sentinţa din 1857 a fost anulată.

Recent, la editura Tracus Arte, Cristian Bădiliţă a publicat volumul "Poetul şi procuratura. Procesul lui Baudelaire şi cele 13 poeme inculpate", care spune povestea procesului de la 1857 şi oferă o nouă traducere a celor 13 poeme proscrise.