Filmele produse de platforme de streaming, precum Netflix vor fi interzise în competiţia de la Cannes

28 03. 2018, 10:00

„Oamenii de la Netflix iubesc covorul roşu. Le-ar plăcea să fie prezenţi cu alte filme. Dar înţeleg că intransigenţa propriului lor model nu corespunde cu a noastră”, a declarat Thierry Fremaux, într-un interviu care a apărut în publicaţia Le Film Francais.

În acelaşi interviu, Fremaux a mai spus că selfie-urile vor fi interzise pe covorul roşu începând cu ediţia din acesta an a Festivalului de Film de la Cannes, potrivit Mediafax.

Anul trecut, au fost incluse în competiţie filmele „Okja”, de Bong Joon-ho, şi „The Meyerowitz Stories”, de Noah Baumbach, iar decizia a stârnit critici aprinse în rândul cineaştilor francezi şi al uniunilor din domeniu, determinând organizatorii competiţiei să modifice regulamentul. Noul regulament nu a mai putut fi aplicat celor două filme proiectate la ediţia din mai 2017, dar acestea nici nu au primit vreun premiu.

Fremaux a spus că decizia de a include cele două filme în programul evenimentului a fost una riscantă, dar că, totuşi, nu a dorit ca acestea să fie proiectate în alte festivaluri.

Acesta a adăugat că a crezut că îi va putea convinge pe cei de la Netflix să schimbe regulamentul de difuzare, pentru a putea participa în festival.

„Anul trecut, când am selectat cele două filme, am crezut că pot convinge Netflix să le distribuie în cinematografe. Am presupus, ei au refuzat”, a declarat Fremaux.

Anul trecut, Netflix a încercat în ultimul moment să obţină permisiunea de a proiecta filmele în cinematografele franceze, timp de mai puţin de o săptămână, însă nu a ajuns la o înţelegere cu autorităţile în domeniu.

În cele din urmă, organizatorii Festivalului de la Cannes au modificat regulamentul astfel încât să impună difuzarea filmelor din competiţie în cinematografele franceze.

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes va avea loc în perioada 8 – 19 mai.