Home » Cultură » „100 de ani de la Prima Republică Democrată a Georgiei”, expoziţie în cadrul MNIR

„100 de ani de la Prima Republică Democrată a Georgiei”, expoziţie în cadrul MNIR

Publicat: 24.07.2018
Centenarul Primei Republici Democrate Georgiene este subiectul unei expoziţii care se deschide miercuri la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), evocând cei trei ani în care statul din răsăritul Mării Negre a formulat primele instituţii democratice înaintea ocupării de către Rusia Sovietică.
Vernisajul expoziţiei „100 de ani de la Prima Republică Democrată a Georgiei” are loc miercuri, de la ora 16.00, la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti, marcând centenarul naşterii primei republici georgiene, scrie Mediafax.
 
Statul de pe malul oriental al Mării Negre şi-a declarat independenţa pe 28 mai 1918, după 117 ani de existenţă sub dominaţia Imperiului Rus. În istoria georgienilor, acest eveniment marchează naşterea primei republici moderne, guvernată potrivit principiilor şi valorile europene. În această perioadă, tânăra republică a adoptat propriile simboluri naţionale: steagul, stema şi imnul ţării. Tot în acest moment, noua republică georgiană şi-a bătut propria monedă, care s-a numărat printre cele mai stabile ale statelor care au apărut pe întreg teritoriul fostului Imperiu Rus, după destructurarea acestuia, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
 
 
Organizatorii evenimentului arată că Adunarea Constituţională a primei Republici Democrate a Georgiei a emis două sute de legi în doi ani şi a adoptat prima constituţie pe 21 februarie 1921. Independenţa Republicii Georgiene a fost recunoscută de jure de către 18 state, România fiind printre primele, iar la Tbilisi au fost deschise misiuni diplomatice ale Marii Britanii, Franţei, Germaniei, Italiei, Rusiei, Imperiului Otoman, Iranului, Poloniei, Azerbaidjanului, Armeniei şi ale Republicii din Munţii Caucazului de Nord. Republica Democrată Georgia a deschis misiuni diplomatice la Paris, Berlin, Moscova, Istanbul, Varşovia, Kiev, Bucureşti. Au fost trimişi reprezentanţi ai Georgiei în Liga Naţiunilor. Aceştia au depus mari eforturi pentru ca ţara lor să devină membră a acestei organizaţii europene. Cu toate acestea, în decembrie 1920, la o reuniune a Ligii, Georgiei i s-a refuzat aderarea, cu şase voturi negative. Guvernul Georgiei a depus toate eforturile, la nivel internaţional pentru a obţine recunoaşterea republicii.Ocuparea primei Republici Georgia de către Rusia Sovietică, în februarie-martie 1921, a împiedicat însă dezvoltarea democratică a ţării.
 
La vernisaj şi-au anunţat prezenţa Nikoloz Nikolozishvili, ambasador al Georgiei în România, şi Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al MNIR.
 
Expoziţia „100 de ani de la Prima Republică Democrată a Georgiei” va fi deschisă la sediul Muzeului Naţional de Istorie a României în perioada 25 iulie – 25 august.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase