Home » Cultură » Rămăşiţele primului englez care a ajuns în Japonia identificate după 400 de ani

Rămăşiţele primului englez care a ajuns în Japonia identificate după 400 de ani

Rămăşiţele primului englez care a ajuns în Japonia identificate după 400 de ani
Credit foto: Pixabay
Publicat: 19.05.2020

Rămăşiţele acestuia au fost descoperite în prefectura Nagasaki în anul 2017.

Oamenii de ştiinţă niponi au anunţat că au reuşit să identifice rămăşiţele primului englez care a ajuns în Japonia la 400 de ani de la moartea acestuia. Scheletul lui William Adams, personajul istoric care a inspirat personajul John Blackthorne din romanul Shogun de James Clavell, a fost descoperit în parcul memorial are îi poartă numele din prefectura Nagasaki în anul 2017, notează The History Blog.

Locul în care rămăşiţele lui Williams Adams au fost depuse au reprezentat o sursă de dezbateri aprinse în lumea academică şi asta deoarece un mormânt petru acesta a fost ridicat pe feuda acestuia din Hemi, dar înregistrările istorice arată că el ar fi murit în Hirado, existând şi un mormânt în aceas oraş pe dealul Sakigata.

Săpăturile din anul 2017 au dus la descoperirea unei urne în apropierea pietrei funerare. Analiza conţinutului a relevat că oasele se aflau într-o condiţie foarte proastă şi asta din cauza solului acid în care au fost păstrate. Din fericire, din oasele care nu au fost afectate prea tare de condiţiile de mediu au păstrat destul ADN care să permită stabilirea identităţii celui care fusese îngropat acolo. Analizele genetice efectuate de către cercetătorii de la Universitatea Tokyo au arătat că în urnă se aflau oasele unui bărbat din Europa de Nord de 40-59 de ani la momentul morţii. Ulterior, cu ajutorul acestor informaţii, dar şi al datelor istorice, cercetătorii au putut stabili că oasele respective aparţineau lui William Adams.

Adams s-a născut în 1564 în Gillingham, Kent, şi a devenit ucenic al navigatorului Nicholas Diggins când avea 12 ani. În 1588, Adams a ieşit din ucenicia sa ca marinar expert şi s-a alăturat Marinei Regale, a servit sub sir Francis Drake ca căpitan al navei de aprovizionare Richarde Dyffyld, o navă comerciantă care fusese comandată pentru război.

În 1598, a fost angajat de o precursoare a Companiei Olandeze a Indiilor de Est pentru a comanda o flotă de cinci nave într-o călătorie spre insulele mirodeniilor prin America de Sud. Din nefericire a fost o călătorie dezastruoasă, sute de oameni au murit traversând Atlanticul, Strâmtoarea Magellan şi Pacificul. În anul 1600, 24 de supravieţuitori au naufragiat pe insula Kyushu şi au fost întemniţaţi în castelul Osaka sub ordinele direct ale lui Tokugawa Ieyasu, viitorul shogun. În timp, cei doi s-au împrietenit, iar Adams a primit titlul de hatamoto, samurai care servea direct sub shogun. Ulterior,  acesta a construit o serie de nave în stil european pentru Tokugawa şi chiar a intermediat primul tratat dintre britanici şi japonezi.

Citeşte şi:

Adevarul despre ultimul samurai

10 mari luptători cu sabia care au intrat în istorie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase