Cum arată câinele împăiat al prințului Ghika, vândut la o licitație Artmark

21 05. 2020, 00:27

Un câine împăiat, despre care se crede că a aparținut prințului Ghika, a fost vândut miercuri seara într-o licitație online organizată de Artmark.

Câinele, parte a colecției „Vechi și Nou”, a fost adjudecat pentru 4.000 de euro, după ce prețul de pornire a fost de 100 de euro.

Potrivit descrierii făcute în catalogul colecției, câinele împăiat ce a făcut parte din rasa „Peruvian hairless este posibil al prințului John-Nicholas Ghika”. Pe zgarda argintată a câinelui scrie în limba franceză „Le chien appartiens au Prince Ghika – 15 rue de Presbourg” (Paris), în traducere „câinele aparține Prințului Ghika, strada Presbourg, numărul 15”.

Prințul John-Nicholas Ghika a trăit între 1928 – 2003 și a fost fiul prințului Dimitry Ghika-Comânești (Dede Ghica), soțul fiicei Marthei Bibescu.

Cască și mască de samurai

În cadrul licitației de miercuri seara a mai fost vândută și o cască și o mască de samurai, pentru suma de 3.250 de euro (prețul de pornire a fost de 2.500 de euro).

Kabuto (casca) şi Mempo (masca) autentice de samurai au fost realizate cel mai probabil în a doua jumătate a secolului XVII, în perioada Edo (1603-1868), conținând elementele distinctive a celei mai impresionante piese de armură japoneză feudală.

„Lotul este compus din casca purtată de samurai în luptă, numită Kabuto, dar şi de masca înfricoşătoare, Mempo. Cele două piese fac parte din aceeaşi armură, întrucât atât fierul cât şi legăturile sunt realizate din aceleaşi materiale”, se precizează în descrierea făcută de Artmark.

Kabutoul este de tip Hineno-jikoro şi prezintă un hachi distinctiv de tip Tenkokuzan realizat din mai multe plăci hagi-no-ita în timp ce în vârf, se poate observa un tehen kanamono de culoare turcoaz. Totodată, kabutoul este însoţit şi de shikoro (partea din spate a coifului, menită sa protejeze ceafa samuraiului), realizat din mai multe lame de fier suprapuse. Mempoul de tip menpō, acorperă faţa de la nas până la bărbie, şi este ornamentat cu o mustaţă realizată în manieră tradiţională din păr de cal. Mempoul prezintă de asemenea toate elementele distinctive: Odome (montura folosită să lege mempoul de kabuto), Ase nagashi no ana (o gaură localizată sub bărbie, menită să faciliteze scurgerea transpiraţiei faciale a samuraiului) şi Yodare-kake (porţiunea ralizată din mai multe plăci de fier, ce proteja gâtul). De-a lungul istoriei Japoniei, Kabutoul si Mempoul au devenit elemente distincive ale samurailor precum Katana sau Wakizashiul. În timpul unei lupte, dacă un samurai îşi scotea singur Kabutoul, se preda astfel inamicilor săi.

Iatagane otomane

În cadrul licitației s-a mai vândut și un iatagan otoman cu mâner din lemn exotic și decor din alamă, ce a fost realizat într-un atelier turcesc la sfârşitul sec. XVIII – începutul sec. XIX, precum și un altul cu mâner din os de morsă, decorat cu bumbi din metal și teacă din piele, datând de la începutulul secolului XIX.