Home » Cultură » Mied, cândva cea mai populară băutură alcoolică din regiunile nordice

Mied, cândva cea mai populară băutură alcoolică din regiunile nordice

Mied, cândva cea mai populară băutură alcoolică din regiunile nordice
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.12.2021

Mied, numită și hidromel, este o băutură alcoolică fermentată din miere și apă. Uneori este adăugată și drojdia pentru a accelera procesul de fermentare. Băutura mai este cunoscută și ca „vin de miere”. Miedul poate fi dulce, sec sau chiar acidulat.

În Evul Mediu, băutura din miere și apă era similară vinului de masă spumant. În zilele noastre, miedul este produs ca un vin dulce sau sec cu un conținut redus de alcool.

Miedul este considerată una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice, dovezi ale consumării băuturii fermentate din miere, orez și fructe datând din mileniul VII î.Hr. în China.

Băuturile alcoolice făcute din miere erau la ordinea zilei în rândul populațiilor antice din Scandinavia, Galia, Europa teutonă și Grecia în Evul Mediu, în special în țările nordice acolo unde vița de vie nu crește. Hidromelul băut de greci și romani era, cel mai probabil, similar miedului consumat de celți și anglo-saxoni. În literatura celtică și anglo-saxonă, miedul este băutura regilor și a nobililor, scrie Britannica.

O dovadă a faptului că galezii aveau o slăbiciune pentru mied

Regulile stabilite de către regele Howel cel Mare pentru producerea de mied în secolul X reprezintă o dovadă a faptului că galezii aveau o slăbiciune pentru mied. Totuși, aceștia preferau un mied cu mirodenii, cum ar fi cuișoare, ghimbir, rozmarin, cimbru sau isop.

Mied sau „vin de miere”. Sursa foto: Shutterstock

Cu toate acestea, miedul, cândva cea mai populară băutură alcoolică din Anglia, a pierdut în fața numeroaselor tipuri de bere (încă de la începuturile agriculturii medievale) și a vinurilor (importate din Gasconia pentru cei înstăriți, începând cu secolul al XII-lea). În cele din urmă, după ce zahărul din India de Vest a început să fie importat (din secolul al XVII-lea), apicultura și-a pierdut din atracție, iar mierea esențială a ajuns să fie mai puțină.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Brânza cu mucegai și berea, preferatele europenilor din Epoca Fierului

Ruinele unei săli a miedului, unul dintre cele mai importante locuri ale vikingilor, au fost descoperite în nordul Regatului Unit

Descoperire impresionantă în Islanda: cea mai veche așezare vikingă și un tezaur de mare valoare

Sake, băutura națională a Japoniei servită într-un mod cu adevărat special

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase