Home » Cultură » Sake, băutura națională a Japoniei servită într-un mod cu adevărat special

Sake, băutura națională a Japoniei servită într-un mod cu adevărat special

Sake, băutura națională a Japoniei servită într-un mod cu adevărat special
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.08.2021

Sake, scris și ca saké, este o băutură alcoolică japoneză făcută din orez fermentat. Sake este o băutură de culoare deschisă, necarbogazoasă, cu o aromă dulce și un conținut alcoolic de 14 până la 16%.

Uneori, sake este considerat în mod eronat un vin, având în vedere aspectul său și conținutul alcoolic. Cu toate acestea, sake este făcut printr-un proces cunoscut drep „fermentație paralelă multiplă”, prin care amidonul orezului este transformat în zahăr, fiind urmat de conversia în alcool. În urma procesului, dimensiunea bobului de orez este redusă cu până la 70%.

Producția începe cu kome-koji, un preparat de orez fiert la aburi și koji (Aspergillus oryzae), o ciupercă care transformă amidonul de orez în zaharuri fermentabile. Koji este amestecat cu apă și orez proaspăt fiert la aburi, în mod tradițional manual, iar apoi este înfășurat într-o pătură și incubat pentru a forma un material dulce și sfărâmicios. Acesta este apoi pus într-o cuvă cu mai mult orez și apă.

Acest amestec, lăsat să fermenteze timp de aproximativ patru săptămâni cu drojdie de sake (Saccharomyces cerevisiae), devine moto, cu un conținut alcoolic de aproximativ 11%. Mai mult koji, orez fiert la aburi și apă sunt adăugate la cuvă, iar astfel începe a doua fermentare, care durează aproximativ șapte zile.

Sake este cel mai bun la mai puțin de un an de la îmbuteliere

În timpul acestui proces, boabele rămân într-o singură cuvă, fapt ce distinge fermentarea pentru sake de procesele de fermentare pentru alte tipuri de alcool, inclusiv berea. După încă o săptămână, sake este filtrat, pasteurizat și îmbuteliat. Alcoolul poate fi adăugat până la nivelul dorit.

Sursa foto: Pixabay

În Japonia, acolo unde este băutura națională, sake este servit într-un mod cu adevărat special. Înainte de a fi servită, băutura se încălzește într-o sticlă mică de ceramică sau porțelan numită tokkuri. Sake este de obicei sorbită dintr-o ceașcă mică de porțelan numită sakazuki. Sake de calitate premium, care are o aromă delicată, se servește rece sau cu gheață. Sake este cel mai bun atunci când este consumat la mai puțin de un an de la îmbuteliere.

Fabricarea de sake a început la scurt timp după introducerea cultivării orezului în Japonia în secolul III î.Hr. Prima mențiune scrisă referitoare la sake datează din secolul III e.n., iar prima referire la fabricarea sa datează din secolul al VIII-lea. În Japonia antică, sake a fost produs în principal la curtea imperială și la temple, însă, începând cu secolul XII, populația generală a început să producă sake.

Când a devenit sake cu adaos de alcool mult mai comun?

La începutul secolului al XVI-lea, procesul modern de fabricare de sake fusese aproape perfecționat. Cu toate acestea, deficitul de orez din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat producătorii să adauge alcool distilat la amestecul de orez.

Asta a avut efectul neintenționat de a crește semnificativ producția de sake, fapt ce le-a permis producătorilor să facă față mai ușor cererii. După aceea, sake produs cu adaos de alcool a devenit mult mai comun, scrie Britannica.

Sake este băutura pentru kami (zeii) din Shintō, religia indigenă japoneză. Sake este băut la festivaluri și este inclus în ofrandele pentru kami. În cadrul unei nunți tipice Shintō, cuplul desfășoară o ceremonie de băut sake din pahare de lac.

Vă mai recomandăm să citiți și: 

Cercetătorii au reușit să creeze „materiale vii” din băutura fermentată Kombucha

Cel mai timpuriu sezon al florilor de cireș din ultimii 1.200 de ani în Japonia

Risc crescut de cancer pentru japonezii care consumă alcool

Au fost descoperite cele mai vechi dovezi ale fabricării vinului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii spun că populația Pământului va atinge un maximum în 60 de ani, apoi va scădea
Cercetătorii spun că populația Pământului va atinge un maximum în 60 de ani, apoi va scădea
La ce temperatură trebuie să setăm aparatul de aer condiționat?
La ce temperatură trebuie să setăm aparatul de aer condiționat?
Test de cultură generală. De ce mâncau chinezii fosile de dinozaur?
Test de cultură generală. De ce mâncau chinezii fosile de dinozaur?
Astronomii au descoperit o gaură neagră rară care pândește în Calea Lactee
Astronomii au descoperit o gaură neagră rară care pândește în Calea Lactee
Laboratoare secrete din Ucraina pregătesc o armată de roboți pentru a lupta cu Rusia
Laboratoare secrete din Ucraina pregătesc o armată de roboți pentru a lupta cu Rusia
Directorul general al casei de modă Burberry pleacă după mai puțin de 2 ani și jumătate
Directorul general al casei de modă Burberry pleacă după mai puțin de 2 ani și jumătate
Ce mesaj i-a transmis regele Charles al III-lea lui Donald Trump după tentativa eșuată de asasinare
Ce mesaj i-a transmis regele Charles al III-lea lui Donald Trump după tentativa eșuată de asasinare
Ziua în care Orientul şi Occidentul s-au despărţit pentru totodeauna din punct de vedere religios
Ziua în care Orientul şi Occidentul s-au despărţit pentru totodeauna din punct de vedere religios
Cât mai ține canicula? Meteorologii ANM au emis o nouă prognoză
Cât mai ține canicula? Meteorologii ANM au emis o nouă prognoză
Câți dintre români evită să se bucure din plin de vară pentru că nu sunt mulțumiți de cum arată
Câți dintre români evită să se bucure din plin de vară pentru că nu sunt mulțumiți de cum arată
Anunțul neașteptat făcut de fratele mai mic al lui Michael Schumacher
Anunțul neașteptat făcut de fratele mai mic al lui Michael Schumacher
„O eroare fundamentală de securitate” a permis atacatorului să se apropie suficient de Donald Trump
„O eroare fundamentală de securitate” a permis atacatorului să se apropie suficient de Donald Trump
Astronomii au măsurat viteza deformării Căii Lactee
Astronomii au măsurat viteza deformării Căii Lactee
Pentru prima dată, au fost găsite niveluri alarmante de fibră de sticlă în lanțul trofic
Pentru prima dată, au fost găsite niveluri alarmante de fibră de sticlă în lanțul trofic
„Apus de soare”. Moartea lui Barbu Ştefănescu Delavrancea
„Apus de soare”. Moartea lui Barbu Ştefănescu Delavrancea
Motivul pentru care meteorologii nu zboară în serile de vară
Motivul pentru care meteorologii nu zboară în serile de vară
Ana Maria Păunescu, declarații tulburătoare despre Adrian Păunescu: „Eu am în permanență o comunicare cu el!” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Ana Maria Păunescu, declarații tulburătoare despre Adrian Păunescu: „Eu am în permanență o comunicare cu el!” ...
Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner
Blocați în spațiu: NASA și Boeing tot nu știu când vor reveni pe Pământ astronauții capsulei Starliner